bezár
 

art&design

2016. 02. 07.
Nagyszabású kiállításokkal ünnepel a prágai cseh Nemzeti Galéria
Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világhírű képzőművészek - Aj Vej-vej, Andy Warhol és El Hadji Sy - alkotásainak bemutatásával emlékezik meg idén a prágai cseh Nemzeti Galéria megalakulásának 220. évfordulójáról.

Ebből az alkalomból a hétvégén a cseh Nemzeti Galéria minden kiállítása ingyenesen volt látogatható és sokféle, felnőtteknek és gyerekeknek, fiataloknak szánt, színes kísérőrendezvényen is részt vehettek az érdeklődők.

A galéria székhelyén, a Vásárpalotában hétfőn nyílik meg az a kiállítás, amely átfogó válogatást ad Aj Vej-vej kínai képzőművész és emberi jogi aktivista monumentális műveiből. A Vásárpalota épülete előtt már pénteken felállították a híres Sárkányfejeket, de ezeket a Prágában tartózkodó kínai művész szinte azonnal letakartatta, hogy tiltakozzon a cseh kormányzat menekültekkel szembeni - szerinte embertelen és hibás - politikája ellen. A Sárkányfejek szombaton azonban már újra láthatóak voltak.

Ugyancsak hétfőn lesz a hivatalos megnyitója El Hadji Sy szenegáli festőművész és kulturális aktivista műveiből. A performanszairól elhíresült művésznek ez az első kiállítása Csehországban. A festő személyesen is részt vesz kiállításának megnyitóján majd egy workshop keretében fiatal cseh művészekkel találkozik.

Andy Warhol (1928-1987), az amerikai pop-art legendás mesterének műveiből a Salma-palotában láthatnak válogatást az érdeklődők. Warhol ruszin nemzetiségű szülei az egykori Felső-Magyarországon Kassától nem messze laktak.

Mindhárom prágai kiállítás július elejéig tekinthető meg.

A prágai Nemzeti Galéria elődje, az Obrazárna (Képtár) 1796-ban nyílt meg a korabeli hazafias érzelmű cseh képzőművészek egy csoportjának a kezdeményezésére, hogy lehetőséget teremtsenek alkotásaik bemutatására a nagyközönségnek.

Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után, 1949-ben, törvényt fogadtak el, amelynek alapján a prágai Nemzeti Galéria hivatalos állami intézménnyé vált és jelenleg is így működik. A Nemzeti Galéria ma több prágai palotában állandó kiállításokon mutatja be a tulajdonában lévő cseh, illetve külföldi képzőművészeti alkotásokat, és emellett rendszeresen különféle időszaki kiállításokat is rendez.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés