bezár
 

irodalom

2009. 02. 21.
Bookfenceztél már az interneten?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bookfenceztél már az interneten? A 2009 januárjában indult honlappár – bookfenc.hu és bookself.hu – megpróbálta lefordítani az olvasó és a könyv viszonyában felmerülő legfontosabb kérdéseket a könyvpiac nyelvére és webes antikváriumként, valamint ezzel párban működő kulturális felületként ennek alapján határozta meg kulturális pozícióját.

Az olvasni szerető ember időnként kénytelen szembesülni az olvasás anomáliáival. Itt van például a tájékozódás nehézsége a könyvek végtelen labirintusában. Vagy a mindent-elolvasás lehetetlensége. A könyvek hozzáférhetőségének kérdése és még sorolhatnánk.

A Bookfenc

A könyveket sok oldalról lehet szemügyre venni. Minden könyvnek megvan a maga története. Kiadják, olvassák, méltatják őket, más könyvek hivatkoznak rájuk, elfelejtődnek vagy tovább olvasódnak. De az egyes könyvpéldányoknak is saját életútjuk van. A könyvkiadás intézménye világra hozza, a könyvterjesztés pedig útjukra bocsátja őket. A könyvpiacon egyedül az antikváriumok intézménye az a hely, ahol a könyvek később is megpihenhetnek. De addigra már jó sok minden történt velük. Talán ebben rejlik az antikváriumok varázsa. Olyan könyvekkel találkozik a betévedő olvasó, amelyeknek egytől egyig története van: gyűröttre olvasták, lekávézták, netán aláírták, dedikálták vagy elrejtettek benne valamit.

A bookfenc.hu oldal megpróbálja visszaadni a könyveknek és azok történeteinek sokszínűségét. Könyvek és könyvpéldányok útjának eseményeit rögzíti, a könyveken kívül programot ajánl, bulvár és egyéb híreket közöl a könyvek világából, tudósít és bemutat: tere van mindennek, ami könyvvel kapcsolatos. Még izgalmas irodalomtörténeti érdekességgel is szolgál: a bibliofil rovatban már bemutatásra került három ismeretlen Ady-levél, és egy olyan képeslap is, amelyet három nagybányai képzőművész is aláírt. Hamarosan újabb rovatok következnek, és a könyv mellett még sok minden más is helyet kap a honlapon: film, zene, fotó, képzőművészet és a tervek szerint irodalmi műhely is alakul.

A bookfenc.hu egy értékközvetítő kulturális oldal, amely segít tájékozódni a könyvek világában. A névben rejlő szójátékhoz méltóan mindezt – nem nélkülözve természetesen a megfelelő komolyságot – könnyed módon, játékosan, humorosan teszi, számítva az értelmiségiek, a fiatalok és minden könyvszerető figyelmére.

 Ady Endre saját kézzel írt képeslapja


Antikvárium a neten

A bookself.hu bibliofil és használt könyvek adás-vételére szakosodott honlap, amely megpróbálja a már létező online áruházak összes előnyét integrálni, az esetleges hibákat kiküszöbölni, és a felhasználói igények szerint tökéletesíteni az internetes könyvvásárlás folyamatát. Több mint húsz kategóriában, és még több alkategóriában lehet böngészni, de „részletes kereső” funkció is rendelkezésre áll, ahol nyolc paraméter alapján (szerző, cím, alcím, kiadó, ISBN és ISSN szám, kiadási év, sorozati adatok) lehet keresni. Lehetőség van előjegyezni is az éppen nem kapható könyveket, ez esetben az előjegyzés sorrendjében értesítik a vásárlókat. Az antikvárium választéka minden igényt kielégít: az olcsó, pár száz forintos könyvektől a ritkaságokig és bibliofil példányokig, illetve kéziratokig az érdeklődő minden témában találhat kedvére valót, ráadásul mindezt kedvező árfekvésben. Az antikvárium könyvek beszerzésével is foglalkozik, csak idő kérdése és a legritkább példány is felbukkan. Természetesen a készlet folyamatosan változik: naponta két-háromszáz új könyv kerül fel a honlapra. A megrendelt könyvek személyes átvétele egyelőre két, könnyen megközelíthető belvárosi helyszínen lehetséges: a Ráday és az Astoria Antikváriumban. A futárszolgálattal kért csomagok egységes díjszabás mellett az ország egész területére eljutnak. A webáruház mögött fiatal, de sokat próbált antikváriusok állnak, akik ismerik a szakma csínját-bínját, miközben az értékközvetítést is hivatásuknak tekintik.

 


Kettő az egyben

Borgestől tudjuk, hogy „a Könyvtár olyan gömb, amelynek középpontja bármelyik hatszög, és kerülete felfoghatatlan”. Nem véletlen, hogy egy könyvtáros állítja ezt. Egy könyvtárosnak az összes kiadott könyv ott van a keze ügyében. Foglalkozása, hogy összegyűjti, katalogizálja, nyilvánossá teszi a könyveket, emlékezik rájuk és olyan helyet talál nekik, ahol archiválódnak és hozzáférhetők. Persze mindeközben tudja, hogy ez lehetetlen vállalkozás.

Nem sokban különbözik ez az antikvárius dolgától. Az antikvárius is az összes létező könyvvel kapcsolatba kerülhet. Foglalkozása szerint: gyűjt, emlékezik, nyilvánossá tesz – de az ő nyilvánossága csupán addig tart, amíg el nem adja az adott terméket. Elsősorban az érdekli, hogy a könyvek végtelenjében hogyan lehet a legtöbb és legjobb könyvet beszerezni, és túladni rajtuk, beleértve azokat is, amelyek rejtőzködőek, ritkák, és amelyeket könnyű szem elől téveszteni. És ezzel ő az, aki mozgásban tartja a könyveket, aki továbblendíti őket az útjukon.

Intézményes szinten úgy tűnik, ennél élesebben válik el egymástól a két szakma. A könyvek nyilvánosságának tere szétbomlik az archiválás intézményeire – mint a könyvtár vagy hálózati kiadások –, valamint a piaci szférára, amelyet többnyire a könyvesboltok és különböző változataik alkotnak. A piaci szférába bekerült termékek körforgásából nem nagyon van kiút: ami egyszer elkel egy árverésen, és magánkézbe jut, az többnyire egy felvásárolt hagyaték formájában visszakerül a piacra, és minden kezdődik elölről. Az árverési katalógusok szűk leírásain kívül nem sok emlék marad a ritkaságokról.

A bookfenc.hu és a bookself.hu ikeroldala azon túl, hogy megválik minden könyvpéldányától, hiszen eladja őket, az arra érdemes példányokkal kapcsolatos érdekességeket archiválja is. Ez lehet egy bejegyzés, egy dedikáció, netán egy kézirat is. Lényeg, hogy semmi nem tűnik el nyomtalanul. Ebben a munkában eddig is az oldal segítségére voltak az irodalomtörténeti szakma képviselői – és reméljük, hogy az intézmények közötti kapcsolat tovább mélyül az idők folyamán.

A két oldal funkciói egymással összekapcsolva működnek: az egyik a vásárlást szolgálja, a másik pedig archivál és útjelző táblákat helyez el. Mindkét oldal könnyedén elérhető a másikról. Ráadásul, ha egy cikk megtetszik a bookfenc.hu-n, a cikkhez kapcsolódó könyvek egy kattintásnyira találhatók a webáruházban. Az összekapcsolódás megkönnyíti a közlekedést, nemcsak a két honlap között, de a könyvek végtelen labirintusában is.

Ha az olvasó belép ebbe a virtuális térbe, könyvekkel fogja eltölteni az idejét. De talán ez nem is olyan nagy baj. A könyvek és történeteik elgondolkodtatnak, megnevettetnek, felüdítenek, olvasásra inspirálnak. És ez így van rendjén.

(Köszönet a bookfenc.hu és a bookself.hu munkatársainak a bemutatásban való közreműködésért!)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés