bezár
 

irodalom

2016. 04. 27.
Bemutatták az 1986-os írószövetségi közgyűlésről szóló dokumentumkötetet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatták A másik Magyarország hangja - Dokumentumok az Írószövetség 1986-os közgyűléséről című kötetet szerdán a szövetség budapesti székházában.

N. Pál József irodalomtörténész, a kötet lektora elmondta: az írók Magyarország politikájában évszázadok óta meghatározó szerepet játszanak, ezért a hatalom odafigyelt rájuk.

A Magyar Írószövetség - amelynek 1989 előtti elnevezése Magyar Írók Szövetsége volt - különösen jelentős szerepet játszott a közéletben az 1956-os forradalom előtti időszakban, majd a rendszerváltáshoz vezető 1980-as években.
    

Már az 1981-es közgyűlésen megindult a küzdelem a szövetség autonómiájáért, valamint azért, hogy végre nyílt vita induljon a nemzet sorskérdéseiről. Az 1986-os írószövetségi közgyűlésen folytatódott "a hazugság falának áttörése" - fűzte hozzá a szakember.
    

Kiss Gy. Csaba, az Antológia Kiadónál megjelent mű szerkesztője a kötet előszavában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás előtörténetének feldolgozásakor sokan megfeledkeznek az írószövetség szerepéről, pedig az nem hagyható figyelmen kívül.
    

Az írószövetség az 1956-os forradalom leverése után csak 1959-ben kezdhette újra működését a pártállam szigorú ellenőrzése és felügyelete mellett. Az 1980-as években azonban valóságos autonómiát vívott ki magának. Akkoriban az egyetlen legális társadalmi szervezet volt az országban, amely fórumain biztosította a véleményszabadságot, beleértve az ellenzéki nézetek szabad kifejtését is. Az írószövetség így válhatott a demokratikus átalakulás műhelyévé, és ez a közösségi emlékezetben méltó helyet biztosít számára - fejtette ki a kötetben Kiss Gy. Csaba.
    

A több mint 400 oldalas kiadvány tartalmazza az MSZMP illetékes szerveinek az 1986-os írószövetségi közgyűlés előkészítésével összefüggő egyes dokumentumait, jelentéseit, a kétnapos közgyűlés teljes jegyzőkönyvét több mint 250 oldalon, majd a retorziókkal, kilépésekkel kapcsolatos iratokat, végül válogatást ad az írószövetség új elnöksége első néhány ülésének jegyzőkönyveiből, illetve a közgyűléssel kapcsolatos sajtópolémiákból.
    

A közgyűlésen az írók közül felszólalt többek között Csurka István, Csoóri Sándor, Eörsi István, Fekete Gyula, Kiss Gy. Csaba, Sánta Ferenc, a hatalom oldaláról pedig Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Köpeczi Béla művelődési miniszter.
    

A több mint 600 tagot számláló szövetségből az új elnökség megválasztása után különböző megfontolásokból 27-en léptek ki, ám az állampárt szándékai ellenére nem sikerült alternatív írószövetséget létrehozni, és nem sokkal később a kilépők közül Szabó Magda és Nemeskürty István kérte visszavételét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés