bezár
 

zene

2016. 04. 27.
Közel hozzuk a zenét!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közel hozzuk a zenét! A május 10-én kezdődő Egyházzenei Fesztiválról, a budapesti UNIKUM bérletről és a Magyar Állami Operaházzal való együttműködésről tartott sajtótájékoztatót a Filharmónia Magyarország.

Egyházzenei Fesztivál
2016. május 10-15.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál évente ismétlődő esemény, amelyen a keresztény egyházak zenei kultúrája kerül bemutatásra. A fesztiválnak minden évben más város ad otthont. 

Con Spirito Egyházzenei Fesztivál május 10-től öt napon keresztül az ország négy városában: Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán, Békéscsabán kerül megrendezésre. A fesztiválon fellép a Vatikáni Sixtus-kápolna Kórusa, akik a pápa kórusaként látnak el szolgálatot, és a Montserrati Bencés Apátság fiúkórusa is, az esemény fókuszában a római katolikus zene áll. 

"Qui bene cantat bis orat", "aki jól énekel, kétszeresen imádkozik" - Szent Ágoston

Az idei Con Spirito Egyházzenei Fesztivál a római katolikus egyház zenéjére, azon belül is az énekelt darabok bemutatására helyezi a hangsúlyt - Szent Ágoston fenti híres mondása szolgált iránymutatásul, amikor az esemény koncertjeinek műsorát és közreműködőit kiválasztották. Olyan előadókat hívtak, akik egyrészt a zenei élet élvonalába tartoznak, másrészt elkötelezettek az egyházi zene gondozása mellett. A Pünkösd ünnepe köré szerveződő fesztiválon római katolikus egyházi zene történetének szinte minden korszakából felcsendülnek darabok: hangsúlyos helyen szerepel az ősi ének, a gregorián, a reneszánsz többszólamúság és a barokk is, de nem marad ki  a későbbi korok, illetve a kortárs egyházi zene bemutatása sem.

A fesztivál nyitókoncertjén, a római Szent Péter Bazilika Sixtus-kápolnájának világhíres kórusa énekel, akik a pápa kórusaként szólnak a zene nemzetközi nyelvén a hallgatóság szívéhez, 2016. május 11-én Pécsett, a Bazilikában. A 34 fiúból és 19 férfiból álló kart Msgr. Massimo Palombella karnagy vezényli, aki maga is zeneszerző. 

Filharmonia vatikáni Sixtus Kápolna Kórusa

A fesztivál másik rangos előadója, Európa egyik legősibb hagyományaira visszatekintő katalán kórus, az Escolania, a Montserrati Bencés Apátság fiúkórusa lesz május 13-án a Bazilikában. 

A professzionális előadói együttesek mellett meghívást kapott számos, a mindennapos egyházi szolgálatban résztvevő kórus is.

A szombati kórustalálkozóra várják a kórusok jelentkezését, akik liturgikus események, zsolozsmák és misék zenei világát tennék fényesebbé és különlegesebbé. A fesztivál programját egyházzenei expó teszi színesebbé Pécsett.

Az eseménysorozat másik kiemelkedő együttese a Montserrati Bencés Apátság fiúkórusa. Az Escolania katalán fiúkórus egyike Európa legrégibb énekkarának, már a 13. századtól kezdve részt vesznek a Montserrati Bencés Apátság szertartásaiban. Az iskola számos jelentős zeneszerzőt, előadóművészt és karnagyot adott már a világnak. Hangversenyeiken az Egyházzene szépségét és a békét hirdetik. Repertoárjuk alapja a gregorián és a reneszánsz többszólamúság, de előszeretettel éneklik a későbbi korok acapella vagy orgonával kísért műveit is.

A Montserrati Bencés Apátság fiúkórusa

A fesztivál a Pécsi Egyházmegyével szoros együttműködésben valósul meg, fővédnök: Dr. Udvardy György megyéspüspök. 

A Fesztivál további eseményeiről a szervező Filharmónia Magyarország Nkft. honlapjáról a www.filharmonia.hu vagy a www.egyhazzeneifesztival.hu oldalról tájékozódhatnak.

 

Unikum bérlet

„A hatalmasok kis csapata” – grandiózus zeneművek, grandiózus muzsikusok

A Filharmónia Magyarország a 2016/2017-es évadban 20 városban, 26 felnőtt bérletet és sorozatot indít, ami összesen több mint 150 koncertet jelent. 

Az idei Unikum bérlet az évad során grandiózus zeneművekkel és a „hatalmas” zeneszerzőkhöz méltó, kiváló előadókkal igyekszik elvarázsolni a fővárosi közönséget. Mitől UNIKUM? Miért GRANDIÓZUS?

A Filharmónia Magyarország budapesti bérlete nem véletlenül viseli ezt a nevet: UNIKUM… Olyan különleges programokat gyűjt össze egy bérletbe, amelyek így együtt sehol másutt nem hallhatók. A klasszikus zene kincstárából szinte mindegy, hogy ismert vagy éppen ellenkezőleg, ritka zenei csemegének számító darabot hallhatunk a hangversenyélet patinás budapesti fellegváraiban, az előadók neve megnyugtatóan fémjelzi a produkciók legmagasabb színvonalát minden évadban.

GRANDIÓZUS… Az idei évad négy koncertjét e kifejezés fogja leginkább egységbe. A Londoni Filharmonikus Zenekart a nemzetközi zenei élet egyik legkiválóbbjaként ismeri a világ. Ragyogó múltja mellett egyedülállóan újító és merész szellemének köszönheti hírnevét. Többek között a Gyűrűk ura trilógia Oscar-díjas filmzenéjét is ők játszották, és őket kérték fel a 2012-es londoni olimpia idején a résztvevő országok himnuszainak felvételére is. A jelenlegi vezető karmester, Vladimir Jurowski 2007-ben állt az együttes élére. A Londoni Filharmonikus Zenekar otthona a Royal Festival Hall, ahol a koncertterem megnyitása, 1951 óta lépnek fel, 1992-től rezidens zenekarként. A 2015/16-os évadban fellépnek még Mexikóvárosban és a milánói Scalában. A közreműködik Baráti Kristóf hegedűművész, aki a 2015-ös év legkeresettebb hegedűművésze volt a világon.

A két hazai koncerten, a szeptember 29-i pécsi Kodály Központbeli és a szeptember 30-i Erkel Színházbeli hangversenyen jól ismert és ritkán hallható művek egyaránt szerepelnek.

Mendelssohn: Hebridák Nyitány és az e-moll hegedűverseny mellett igazi különlegességként Bruckner 4. szimfóniájával érkezik Magyarországra a világhírű együttes, amely a legnagyobb apparátusú zenekari mű. 

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus tolmácsolásában felhangzik majd Händel Messiása, amely az oratóriumirodalom talán legnépszerűbb darabja. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar megszólaltatja Ribnyikov 5. szimfóniáját is, amely egy kórussal bővített monumentális alkotás. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara olyan programot állított össze kérésünkre, amiben helyet kapnak az „Orosz ötök” képviselői is, akiket a zeneirodalom csak a „hatalmasok kis csapataként” említ. 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

 

Budapesti családi és ifjúsági bérletek 

A Filharmónia Magyarország három bérletet indít Budapesten kifejezetten a családok és az ifjú korosztály számára.

A nagy hagyományú Mesélő Muzsika a Filharmónia Magyarország egyik legkülönlegesebb hangversenysorozata Budapesten.

Nagy koncerthagyományokkal rendelkező helyszíneken rendezik, az Erkel Színházban és az Operában. A három szimfonikus együttes műsorába Lakner Tamás fantasztikus moderációs stílusával, lenyűgöző személyiségével, értő és élvezetes módon vonja be a kicsiket és a nagyobbakat is. Ettől lesz a program egyedi, megismételhetetlen és interaktív.

A zene titkai bérlet hangversenyei az Erkel Színházban és a Zeneakadémián, A muzsika világa előadásai az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesznek megtekinthetőek.

 

Szélesedő együttműködés az Filharmónia Magyarország és a Magyar Állami Operaház között

Szoros és egyre szélesedő együttműködésben valósít meg programokat a Magyar Állami Operaház és a Filharmónia Magyarország. Tavaly az Orosz Nemzeti Zenekar az Erkel Színházban lépett fel nagy sikerrel, idén a családi és ifjúsági bérletek számos előadása is az Erkel Színházban és az Operaházban játszódik, az Operaház zenekara fellépőként is megjelenik a bérletes sorozatban.

A legújabb attrakció a Magyar Állami Operaházzal közös Opera Kommandó, ami olyan vidéki fiataloknak viszi el és mutatja be az opera műfaját a négyfős különítmény, akik elérhető közelében nincs opera színház.

Énekelnek áriákat, mesélnek az opera világáról és az Opera intézményéről – 45 percben. Néhány jelmez és kellék és egy zongora: ennyi kell csak a pillanat varázsához akár egy tornateremben. Az évadban, 2 megyében 50 ilyen előadás lesz látható.
Forrás: Operakalendárium

 

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

A Filharmónia Magyarország 14. alkalommal hirdette meg a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, jelentkezési határidő: 2016. május 2.

A 42 000 euró összértékű díjak között közönségdíjat is átadnak. A szeptember 2. és 11. között megrendezendő rangos nemzetközi zenei verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Rangos nemzetközi zsűri várja az egész világból érkező fiatalokat, akik igényes versenyanyag bemutatásával bizonyíthatják tehetségüket. A budapesti Liszt Ferenc Zongoraverseny a Zenei Versenyek Világszövetségének alapító tagjaként magas nemzetközi elismertséggel bír, és rendszeresen együttműködik Európa más rangos Liszt versenyeivel (Utrecht, Weimar).

A verseny négy fordulóból áll: válogató, elődöntő, középdöntő és döntő.

A versenynek, melynek a Filharmónia Magyarország szervező partnere, a Zeneakadémia ad otthont, Gálakoncerttel zárul.

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kesselyák Gergely. Még várják a szervezők azok jelentkezését, akik díjakat ajánlanának fel.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő megmérettetés zsűrijébe olyan neves művészek kaptak meghívást, mint KURTÁG GYÖRGY – díszelnök, KUN WOO PAIK – Dél-Korea – elnök, MICHEL BÈROFF – Franciaország, FRANKL PÉTER – Nagy-Britannia, LESLIE HOWARD – Nagy-Britannia, CYPRIEN KATSARIS – Franciaország/Ciprus, DRÁFI KÁLMÁN, KOVÁCS JÁNOS, MÁCSAI JÁNOS, MOCSÁRI KÁROLY. KOCSIS ZOLTÁN a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

A nemzetközi zongoraverseny teaser filmje:

 

Háttér információ:

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Az első nemzetközi zongoraversenynek a győztese Fischer Annie volt.

Még több információ: www.zeneiversenyek.hu.
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés