bezár
 

színház

2016. 04. 30.
A Nemzet Színészei - Kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számtalan fényképpel és mozgóképpel, leírással, személyes tárggyal, valamint interaktív installációkkal mutatja be az egykori és mai nemzet színészeit - közöttük Darvas Ivánt, Törőcsik Marit, Garas Dezsőt, Molnár Piroskát és Sinkovits Imrét - az OSZMI Bajor Gizi Színészmúzeuma. A Nemzet Színészei - Emlékezés a jelenre című  kiállítás május 4-től látogatható.

A kiállítás szombati megnyitóján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatója elmondta: a színészmúzeum törekszik arra, hogy a színháztörténet feldolgozása mellett olyan kiállításokat is rendezzen, amelyek a színház jelenével foglalkoznak. Ez a tárlat a közönség kezdeményezésére jött létre - emelte ki Ács Piroska.

Szkéné színház

Elmondása szerint a tárlat négy kurátora - Galács Judit, Hajnal Márton, Maksai Ági és Puskás Panni - fiatal szemmel közelítette meg a témát, különböző szempontok szerint dolgozva fel.

Hegedűs D. Géza színművész, a Maszk Országos Színészegyesület elnöke megnyitó beszédében feltette a kérdést: rekonstruálható-e a vágtató idő és benne az ember, 29 színészi életmű? Erre talán talál is választ ez a kiállítás - mondta.

Rámutatott: a színháztörténet korábbi évszázadait nehéz rekonstruálni, ma már azonban rendelkezésre állnak a produkciók szövegkönyvei, interjúk, felvételek, díszletek, makettek, amelyek segítségével visszaidézhető a jelentős művészek életpályája.

A Bajor Gizi Színészmúzeum most a nemzeti színésze címmel kitüntetett 29 nagy művész életművét idézi meg. Az, hogy együtt láthatjuk a nemzet színészeit a kiállításon, köszönhető Schwajda Györgynek, az új Nemzeti Színház első igazgatójának is, aki 2000-ben megalapította a címet - emlékeztetett Hegedűs D. Géza.

Elmondta: a kiállításon a látogató négy különböző szempontból ismerkedhet meg a művészekkel. Elsőként a szakma és a közönség tisztelete felől mélyülhet el a munkásságukban, de a díj birtokosai és a kritika viszonyát is körbejárja a tárlat, amely bátran érint személyesebb kérdéseket, valamint kitér a színészekről való megemlékezés folyamatára.

A Törőcsik Mari, Andorai Péter és Szacsvay László jelenlétében megnyílt, augusztus 28-ig látogatható kiállításhoz a múzeum számtalan beszélgetést és kísérőprogramot is szervez.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés