bezár
 

építészet

2009. 03. 01.
Magyarország nem engedheti meg magának, hogy az EKF címet elveszítsük
Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A program elkészült, de még nem publikus; a beruházások csúsznak – így lehetne a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt jelenlegi állását tömören összefoglalni. Az idei felvezető év programfüzete viszont már elérhető: pdf-formátumban ide kattintva tölthető le.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projektről szinte csak rosszat hallani. A 2009-es felvezető év programjainak ismertetése apropóján Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója (aki egyébként maga is pályázott korábban a Pécs2010 művészeti vezetői tisztségéért, jelenlegi minőségében pedig a rendezvénysorozat potenciális megmentőjeként csatlakozott a projekthez) megragadta az alkalmat, hogy leszögezze: „személyes hitem és meggyőződésem, hogy Magyarország nem engedheti meg magának, hogy az EKF címet elveszítsük”.  Rubovszky hozzátette: „Magyarország alapvetően értékvesztett ország”, s ami a gazdasági és mentális válságból kiutat mutathat, az éppen a kultúra. A Pécs2010 projekt sikere ezért nem kulturális, hanem stratégiai ügy – fogalmazott. (Elgondolkodtató, hogy néhány nappal korábban a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó sajtótájékoztatóján ugyanezt a retorikát hallhattuk. Csak nem új Klebelsberg-korszak küszöbén állnánk?)

Bár az igazgató asszony tisztelettel megkérte az újságírókat, hogy végre már pozitív dolgokat is írjanak a Pécs2010 kapcsán, továbbá dacára annak, hogy Vujity Tvrtko gyújtó hangú (értsd: Petőfi-ízű – csak nem már március 15-re hangolt?) beszédben ecsetelte a nemzeti összefogás fontosságát, és noha a sajtótájékoztató után felszolgált borok kétségkívül ínycsiklandók voltak (Bock pincészet, Villány, ezúton is gratulálunk), mégis rossz szájízzel távoztunk. És nem azért, mert a prezentációt a szomorú látványt nyújtó Hungexpo lehető legkisebb termében tartották.

Fotó: Végh Dániel

Vujity Tvrtko beszéde közben. Figyeljék meg a háttérfotót: mintha a dzásmi tetején a kereszt füstölgő kémény, a tubesi adótorony meg minaret volna. Kattintásra nagyobb méretben!


A „Határtalan város” cím alatt megálmodott program ígéretesen hangzik, hiszen a Pécshez kétségtelenül köthető inter- és multikulturalitás (dzsámi, Cella Steptichora), a helyi kötődésű múzeumok (Zsolnay, Csontváry, Schaár, Vasarely) valóban mind-mind olyan kulturális tény, amelyeknek piacot teremteni és hírét vinni a világban dícséretes dolog. Ám nagy kérdés, elég-e mindez és a PR költségekre rendelkezésre álló (Rubovszky közlése szerint) 1,8 milliárd forintos keret ahhoz, hogy – a külföldieknek kedvező forint-euró árfolyam ide vagy oda – tömegeket csábítsanak a baranyai megyeszékhelyre, s hogy 2010 után se pukkadjon ki a lufi? Félreértés ne essék, Pécs belvárosa vonzó és bűbájos, de az Európából érkező vendégek olyan kulturális fő- és nemfővárosokból érkeznek, mint például az elmúlt évek nyertesei, vagy éppen a Péccsel egyszerre kandidáló Isztambul.

Pécs célja valójában – mint megtudtuk Ruzsa Csabától, a Pécs2010  Menedzsment Központ Kht. ügyvezető igazgatójától – sohasem az volt, hogy Európa Kulturális Fővárosa, hanem hogy középváros legyen. Ez regionális szerepének erősítése mellett mindenekelőtt infrastruktúra-fejlesztést jelent; nem csoda tehát, hogy a kapcsolódó építkezésekről, fejlesztésekről és beruházásokról ezúttal is több szó esett, mint a kulturális programokról. S hogy ezekkel mi a helyzet, azt Ruzsa Csaba – aki egyébként a Pécs2010 honlap tanúsága szerint nem olyan régóta áll a menedzsment élén – esélylatolgatás helyett stílusosan összefoglalta: az egyetlen aprócska probléma az velük kapcsolatban, hogy „ezt a rohadt eurót nem tudjuk befolyásolni”.

Forrás: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/P%C3%A9cs_l%C3%A1tk%C3%A9pe.jpg

A részletekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy a szálláshelyfejlesztések elmaradnak, csak mintegy 10-15 százalékuk valósul meg. A kulcsprojektek (Zsolnay kulturális negyed, Múzeum utca, közterek megújulása, Konferencia- és koncertközpont, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár- és Tudásközpont) támogatási szerződései alá vannak írva, sőt, néhány esetben már a kivitelezőkkel is megkötötték a szerződéseket. A többi rajtuk és a már emlegetett euróárfolyamon múlik. (Régészeti feltárásokról és az időtényezőről nem esett szó.) Előreláthatóan a 33-ból 20 beruházás lesz készen, de alternatív helyszínek minden programhoz készenlétben állnak. E tekintetben már a kiadott sajtóanyag is bölcs előrelátással fogalmaz: „2010 után Pécs város egyik fő büszkesége a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont lesz.” Érthető, ugye? Nem 2010-ben, hanem majd utána. Jellemző részlet ugyanakkor, hogy az EKF-program költségvetéséből jut a pécsi buszsofőrök angol nyelvoktatására is.

Visszatérve a 2010-es kulturális programkínálathoz: mindössze egyetlen konkrét előadásról hallottunk Vincze Balázstól, az EKF-projekt egyik nagyköveti tisztét betöltő Pécsi Balett vezetőjétől. Együttesük a győri és szegedi társulatokkal közösen, 70 táncossal mutatja be Dante Isteni színjátékát – ezen biztosan ott leszünk. Az EKF-menedzsment tájékoztatása szerint a 2010-es programterv mindazonáltal elkészült, és hamarosan ismertetik. Addig is a 2009-es kínálatból csemegézhetünk: a teljes programfüzet pdf-formátumban ide kattintva tölthető le.
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés