bezár
 

film

2009. 03. 02.
Kedden startol a 2009-es Dialëktus Fesztivál
Európai dokumentum- és antropológiai filmfesztivál Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedden startol a 2009-es Dialëktus Fesztivál A fesztivál március 3-án este 7 órakor a DocuArtban kezd a megnyitóval, aztán ugyanott folytatódik Rutkai Bori és a Specko Jedno koncertjével. Szerdától pedig irány a Vörösmarty mozi – egész nap, két teremben, csak jönnek, jönnek a filmek, nem is akármilyenek! Itt az idő, hogy szabadságot kérjetek a jövő hétre, ugyanis bőven lesz mit nézni!
Egy kis ízelítő a versenyprogramból...

A helyzet

Remélhetnek-e támogatást a nyelvrokon számik az Európai Parlamenttől fennmaradásukért folytatott harcukban (Kiáltás a szélbe)? Etikus-e végignézni egy ember halálát kamerával a kezünkben, akkor is, ha tudjuk, a helyi hagyományok erősebbek, mint a fehérek által exportált morál (Jean Paul)? Mit filmeznek a kabuli művészeti iskolások, ha először jutnak kamerához (Papírsárkányok)?

Mi vagyunk a történelem

Két bombatámadás közt, az izraeli hadsereg és iszlám szélsőségesek szorításában, a Pekingi olimpiára készülő palesztin sportolók (Insallah Peking), Zoli, aki “sufnituningban” készült csodafegyverével levadászik egy lelőhetetlennek hitt amerikai bombázót, a “lopakodót” (A 21. másodperc), és ha még ez sem elég, hát megtudjuk mi történt Vera néni ifjúkori, el nem feledett szerelmével, az életvidám és romantikára hajló grafikussal, akinek utolsó levele soha nem érkezett meg a munkatáborból (Három hiányzó oldal).

Hátrányban

Isztambulban melegként élni a nehezebb (A másik Isztambul), vagy idős emberként attól félni, hogy egyetlen kis barátunk, a hónapokig nálunk időző, dédelgetett fecske egyszer csak felszáll, és örökre elrepül a tenger felé (A fecske)?

Receptek az életre

A 20 évvel ezelőtti, grúziai földrengés túlélői egyszerre igyekeznek mindent elfelejteni, és soha le nem mondani az emlékezésről (Gyumri). A 60-as évek “virág-gyerekei” közül sokan ragadtak máig Indiában – időközben “virág-felnőttek”-ké cseperedtek (Hippi Masala).

Hagyományaink – tudás, amit fontos, hogy megszerezzünk, megéljünk és átadjunk

Az utolsó itáliai kardhal-halászok, akik furcsa hajóik orrából pásztázzák a tengert (Az utolsó lovagok), az észak-amerikai indiánok, akik környezetvédelmi programokba kezdenek a folyók és a halállomány védelmére – szigorúan mitológiai alapon (Horgássz tovább!), és a perui javasasszony tanítása (Lányom, Shamporo).

A Dialëktus partnerfesztiváljai, a Boglár Lajos retrospektív program DocuArt-os vetítései és a pénteki szakmai programok további tartalmas órákat ígérnek, de annak ellenére, hogy minden a dokumentumfilmekről, illetve a DOKUMENTUMFILMRŐL szól, van más is a szervezők tarsolyában.

Március 4-én, szerdán délután 4 órakor a Monyó kávézóban Fekete Ibolya rendezőnő megnyitja Hegedűs Dóra „Moldva / Létköz” című fotókiállítását, amely a fesztivál végéig megtekinthető. A látszat ellenére persze nem szeretnék túlterhelni a közönséget, vagy … mindenesetre lehetőséget biztosítanak arra, hogy regenerálódjanak a nézők, természetesen kizárólag a befogadási képesség fenntartásának érdekében: csütörtökön és pénteken este csak a fesztivál közönségének játszik a Cimbaliband és a Folkfree a Ráday Music Pubban, mindkét koncert ingyenes!

A díjkiosztó szombat este lesz a Vörösmarty moziban, utána a DocuArtban a Nomada zenél.

Vasárnap pedig nem marad más hátra, mint behozni a lemaradást: A Vörösmarty kistermében a partnerfesztiválok és a versenyprogram néhány filmjének ismétlő vetítése zajlik, ezzel párhuzamosan a nagyteremben a díjnyertes filmek követik majd egymást. Aztán pedig mindenki kifújhatja magát és hazamehet – egy évre elegendő beszédtémával a batyujában. Garantáltan csak 2010 márciusáig kell kihúzni…

A pozsonyiak és kolozsváriak is részt vehetnek a fesztiválon, utazniuk sem kell hozzá! A Dialëktus versenyprogramjával várja őket az A4 Centrum és a Tranzit Ház.

A teljes program letölthető a honlapról (www.dialektusfesztival.hu)

„Olvassátok, nézegessétek, szemezgessen a félénk, habzsoljon a bátor!”

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés