bezár
 

zene

2016. 06. 23.
Világzenei világsztár a Kobuci kertben
2016. június 24. Kobuci Kert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ jelenleg talán első számú balkáni cigányzenét játszó bandája a Taraf de Haidouks. A román taraf terminus egyszerűen muzsikusbandát jelent – eredetileg olyan muzsikusok (a lăutarok) csoportját, akik a hagyomány szerint az emberélet jelentős fordulóihoz kapcsolódó ünnepeken muzsikálnak. Csak átélni és megtapasztalni lehet, hogy a Yehudi Menuhin által is méltatott együttes a saját koncertjeit is képes ehhez hasonló zenei ünnepekké tenni.

A délkelet-romániai roma muzsikusokból álló Taraf de Haidouks zenekart a kilencvenes évek elején az elsők között fedezte fel a nyugat-európai világzene: a romániai forradalomra emlékezõ balladájuk tette őket híressé, amelyet a zenekar már évek óta halott prímása adott elő felejthetetlenül. A régi tagok helyére aztán fokozatosan újabb és újabb virtuózok kerültek.

A Taraf de Haidouks zenéjében az az elképesztő, hogy csak múlnak az évek, és hiába vettek részt külső projektekben, színpadi fellépésük változatlanul derűs, önfeledt, közeli. Olyan zene, amitől vagy idült vigyor telepszik az arcra, vagy rezegni kezd a test. Persze a hatás aligha volna ennyire meggyőző, ha a könnyedséget nem támasztaná alá a kidolgozott virtuozitás.

Világhírű karrierjük eddigi csúcsát a 2002-ben elnyert World Music díj jelenti, amit Síró ember című közös filmjük előtt tisztelegve Johnny Depp adott át. A virtuóz zenekar elsöprő ereje június 24-én 20 órától a kertben ragadhatja meg és el a világzene szerelmeseit! Facebook-eseményhez katt ide!

Jegyek elővételben az online jegyrendszeren keresztül és nyomtatott formában a helyszínen, 2900 Ft-os áron, normál jegyek a koncert napján a helyszínen, 3500 Ft-os áron kaphatóak.
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés