bezár
 

zene

2016. 07. 28.
Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkét koncert várja a közönséget Veszprémben, a jövő héten kezdődő Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztiválon.

A rendezvényen kamarazene, szonátaest, népzenei és dzsesszkoncert egyaránt várja a látogatókat, a megyeháza Szent István termében, az Érseki Palota dísztermében, a Hangvilla  koncertteremben és a Dubniczay-ház udvarán augusztus 2. és 7. között - mondta el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorán Kováts Péter, a fesztivál igazgatója.
    

Kiemelte, hogy a házigazda Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellép Jurij és Xenia Bashmet, a New York-i Filharmonikusok koncertmestere, Glenn Dicterow, Szergej és Lusine Hacsatrjan, a Kodály Kvartett, Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán, Lajkó Félix és Balázs János, a Concerto Armonico, az Ökrös együttes, Liana Isakadze, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar, valamint a Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny győztesei.
    

Kováts Péter hangsúlyozta, hogy a koncertek szervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a fesztivál méltó legyen a világhírű, Veszprémben született hegedűművész és zenepedagógus, zeneszerző Auer Lipót szakmai hagyatékához, és ezért olyan fellépőket hívjanak meg, akik fémjelzik a zenetanár munkásságát.
    

A szervezők az elmúlt évben indították útjára Veszprémben az Auer Hegedűfesztivált, hogy tisztelegjenek a művész emléke előtt. A sorozat célja, hogy a városba hívják azokat a világklasszis zenészeket, akik a komolyzenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben is fellépnek.
    

Auer Lipót Budapesten Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult, majd Szentpéterváron telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól 1917-ig. Nevéhez kapcsolódik az úgynevezett pétervári vonófogás, amely révén a mutatóujjnak és a csuklónak nagyobb szerep jut, mint korábban. Auer Lipót 1917-ben az Egyesült Államokba menekült, ott a philadelphiai Curtis Institute of Musicban és a New York-i Institute of Musical Artban tanított.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés