bezár
 

art&design

2016. 07. 30.
GébArt 25 - A nemzetközi művésztelep alkotásaiból nyílik kiállítás Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
GébArt 25 címmel a nemzetközi művésztelep alkotásaiból nyílik jubileumi kiállítás kedden Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

A jubileumi tárlat a kortárs képzőművészeti alkotásokon keresztül a GébArt Zalaegerszeg Nemzetközi Művésztelep negyedszázados történetét mutatja be - mondta el Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza intézményegység-vezetője az MTI-nek. 

A kiállítás a kezdetektől nyomon követi a művésztelep működését. Az alkotóműhelyben készült munkákból vegyes anyagot állítottak össze: a tárlaton látható 68 kortárs képzőművészeti alkotást több mint félezer munka közül választották ki - hangsúlyozta Prokné Tirner Gyöngyi. 

A munkák a kortárs képzőművészet keresztmetszetét reprezentálják: a képek közt található festmény, grafika, kollázs, míg a szobrászok más-más technikával és anyagból - fémből, fából, kőből - készítettek kisplasztikákat. A kiállítást érdekessé teszi, hogy a munkák műfajban, művészi alkotásmódban, megfogalmazás módban és technikai megoldásokban is különböznek egymástól - fűzte hozzá. 

Szólt arról is, hogy a tárlat anyagának összeállításakor minden esztendőből kiválasztottak egy-egy alkotást és arra is törekedtek, hogy lehetőleg valamennyi művész szerepeljen munkájával a kiállításon. 

A nemzetközi művésztelep 25 esztendeje működik Zalaegerszeg északi városrészében, a Kézművesek Házában. A tradíciók szerint a meghívott művészek az alkotóműhelyben készült, két-két zsűrizett alkotásukat a városnak ajándékozták.  

A zalaegerszegi gyűjteményben több mint félezer kortárs képzőművészeti alkotás található. A munkákat jelenleg raktárakban őrzik, de szeretnének létrehozni egy városi képtárt, ahol végleges helyet kapna a gyűjtemény, melynek anyagát tematikus kiállításokon mutatnák be. 

A GébArt 25 jubileumi kiállítás augusztus 27-ig tekinthető meg Zalaegerszegen. 

A negyedszázadot reprezentáló tárlat anyagát a tervek szerint a következő évben Baján mutatják be, míg a Duna-parti város alkotóműhelyében készült tárlat anyaga "cserekiállításra" érkezik a zalai megyeszékhelyre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés