bezár
 

zene

2016. 07. 30.
Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész közös koncertje Bayreuthban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétzongorás és négykezes Liszt-zeneműveket ad elő Bayreuthban a zeneszerző halálának 130. évfordulóján tartandó megemlékezésen a Klukon Edit-Ránki Dezső zongoraművész házaspár, akik az MTI-nek elmondták: a vasárnapi templomi koncerten először a Dante-szimfónia, majd a Via crucis hangzik el.

Klukon Edit elmondta: Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár kérte fel őket a koncertre, és nagy örömmel vállalták el a fellépést.

"Örülünk neki, hogy így ápolják kormányzati szinten is a németek és a magyarok együtt Liszt emlékét. Számunkra nagyon fontos a munkánk és az egész életünk során, kicsit olyan, mintha rokonunk lenne Liszt" - fogalmazott a művész. Mint mondta, a műsor összeállítását a helyszín is meghatározta és az is, hogy a koncert nyilvános, 200-300 vendéget várnak.

Klukon Edit arról beszélt, hogy Liszt sokat foglalkozott Dantéval, az Isteni színjáték olvasásának hatására keletkezett a Dante-szimfónia, amelyből csodálatos kétzongorás változatot írt. A mű új darabja a repertoárjuknak, egy éve tanulták meg és nagyon szeretik.

Ránki Dezső hozzátette: a másik darab, amelyet a koncerten játszanak, az alkalomhoz is kötődik és az életműben szintén fontos helyet foglal el, a Via crucis, amelynek négykezes változatát 1986 óta játsszák. "Ez az egyik legfontosabb zenei találkozás, amelyben részünk volt" - fogalmazott. Hozzátette: csaknem 80 perc a két darab együtt, de úgy érzik, hogy a program a Lisztre jellemző legfontosabb dolgokat, az egész életművet átfogja.

Ránki Dezső a Via crucisról elmondta: a darabot kevesen és ritkán játsszák, mert a mai napig szokatlannak számít ez a fajta megközelítése a passiónak.

Klukon Edit hozzátette: meditatív alkotás, "nem az indulatokat és az érzelmeket, hanem inkább a ránk vonatkozó örök érvényű tanulságokat, és Lisztnek a történethez való szubjektív viszonyát fedi fel". Megjegyezte: a Dante-szimfóniát sem szokták játszani, zenekarral is ritkán, két zongorán pedig alig, pedig az egyik legcsodálatosabb mű a 19. században és nagyon modern.

Ránki Dezső kiemelte, hogy a két darabot harmadszor játsszák együtt. Amikor valami összegző és irányt mutató dolgot szeretnének közvetíteni, akkor játsszák ebben az összeállításban a műveket.

Mint hozzátette, a Liszt-emléknapokon már szombaton lesznek programok Bayreuthban, este a regensburgi Renner Ensemble előadásában elhangzik a Férfikari mise, amely szintén ritkán játszott, csodálatos darabja Lisztnek.

Klukon Edit felidézte, hogy Liszt Ferenc 130 évvel ezelőtti, 1886. július 31-én Bayreuthban bekövetkezett halála óta minden évben ezen a napon szentmisével emlékeznek meg a zeneszerzőről a Schlosskirchében egyik lánya, Cosima Wagner és az általa létrehozott alapítvány kezdeményezésére.

"Úgy érezzük, hogy ez egy unikális alkalom, ki tudja, hogy a mi életünkben ez még egyszer lehetséges lesz-e" - fogalmazott a sírkápolna közelében lévő templombeli fellépésről Klukon Edit.

A vasárnapi programról elmondta: a koncert előtt részt vesznek azon a megemlékezésen is, amelyen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - aki a Bayreuthi kulturális beszélgetés című sorozat vendége lesz - megkoszorúzza Liszt Ferenc síremlékét, majd misét tartanak, amelyen a miniszter olvassa az evangéliumot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés