bezár
 

film

2016. 09. 24.
Bollywoodi sikerfilmjek az Indiai Filmhét programjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét megrendezik Budapesten az Indiai Filmhetet, amely több műfajon vagy filmtípuson keresztül Bollywood különféle korszakokból származó sikerfilmjeiből mutat be válogatást október 6. és 12. között a Puskin moziban.

A budapesti Indiai Nagykövetség Amrita Sher-Gil Kulturális központja idén is megrendezi az immár hagyománnyá váló filmfesztiválját, amely az India hindi nyelvű filmgyártását, közismert nevén Bollywoodot állítja a középpontba - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Mint írják, a nyugaton rendkívül népszerű, ám Magyarországon kevésbé ismert úgynevezett családi és esküvői filmek közül kettő is szerepel az idei programban. Ezek a filmek a konzervatív indiai nagycsaládi életformát dicsőítik, történeteikben nagy szerepet tölt be a vallási és családi ünnepek, rituálék, valamint szokások bemutatása.

Az eseménysorozat Sooraj R. Barjatya rendező A szeretet kincse című filmjének vetítésével veszi kezdetét október 6-án. A 2015-ben készült alkotás jó példája annak, hogyan lehet a mai közönség számára aktualizálni, élvezetessé tenni ezt a filmtípust.

A bollywoodi filmtermés egy jelentős részét mindig is a különféle szerelmi románcok tették ki, ezek központi konfliktusa, történetvezetése és stílusa azonban korszakonként igen változó. A családi és esküvős filmek után a 2000-es évek elején és közepén a nagy szerelmi melodrámák voltak divatban, ezek egyik példája a románcok királyának is nevezett Yash Chopra rendező Vír-Zárá című, 2004-es örök klasszikusa, amely egy hindu-muszlim szerelmi történetet állít a középpontba. A filmet október 8-án játsszák.

Október 11-én lesz látható A Pimasz alak című kortárs szerelmi történet, amely a mai fiatal közönséget célozza meg, nyugati stílusú, modern zenék felhasználásával. A műsorban szereplő harmadik szerelmi történetet, Sharat Katariya rendező Mindent bele! című, merészen újszerű alkotása, amely a legújabb, időnként művészfilmes eszközöket is felhasznál, miközben a hagyományos kliséket kérdőjelezi meg. Az alkotást október 7-én láthatja a közönség.

Bollywood mindig is kísérletezett egyéb műfajokkal is, napjainkban nagy sikernek örvendenek a fordulatos történetvezetésre, rejtélyekre és erős színészi játékra építő, zene nélküli thrillerek és krimik, melyek egyik legújabb darabja a 2016-os Vezér című film, amelyet október 10-én tűznek műsorra.

A fesztivál zárófilmje október 12-én egy igazi különlegesség lesz. Indiában alig készülnek science fiction darabok, de a 2003-ban bemutatott Találtam valakit olyan sikert ért el, hogy a rá épülő szériával együtt megteremtette a szuperhősfilmek máig tartó divatját. Rakesh Roshan alkotása egy jellegzetes kevert műfajú darab, amely a nyugatról kölcsönzött műfaji elemeket indiai ízlés szerint vegyíti és tálalja - írták a tájékoztatóban.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés