bezár
 

zene

2016. 09. 26.
Emlékkoncerttel nyitja az évadot a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 1956-os emlékkoncerttel nyitja az évadot pénteken, a Müpában.

"Két félidős, nagyszabású koncerttel készülünk erre az alkalomra, mert a Magyar Rádió zenei együttesei kiemelt feladatuknak tartják, hogy a nemzeti évfordulókat méltóképp megünnepeljék" - emelte ki Zombola Péter, az együttesek művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
    

Mint mondta, a koncertet Beethoven Egmont-nyitánya indítja, majd a forradalom hőseinek emléket állító, kortárs magyar mű, Balassa Sándor a 301-es parcella című alkotása követi. A szünet után Dimitrij Sosztakovics monumentális, több mint egy órás XI. szimfóniáját játssza a zenekar.
    

"Nehéz összeállítani egy olyan műsort, amely méltóképp meg tud emlékezni erről az évfordulóról, de mégis tud újdonsággal is szolgálni, azonban úgy érzem, ezzel a pénteki programmal sikerült ezeknek a kritériumoknak is eleget tenni" - emelte ki a művészeti vezető.
    

Megjegyezte, hogy az Egmont-nyitány szinte "kötelező" mű az évfordulón, hiszen a darab az 1956-os forradalom és szabadságharc zenei szimbólumává vált, az 1958-ban bemutatott XI. szimfóniával Sosztakovics pedig a levert forradalom áldozatainak állított emléket. Ezek mellett azonban öröm, hogy egyre több kortárs zenemű is feldolgozza a történelmi eseményt, főleg most, a 60. évfordulóhoz kapcsolódva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés