bezár
 

színház

2016. 09. 26.
A Nemzeti Bábszínjáték történetéről nyílik kiállítás az OSZMI-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország első állandó bábszínháza, a Nemzeti Bábszínjáték történetéről nyílik kiállítás hétfőn Budapesten, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében.

A Múzeumok őszi fesztiválja részeként nyíló új időszaki kiállítás a bábtörténet egy elfeledett időszakával foglalkozik: a Rév István alapította Nemzeti Bábszínjáték történetét dolgozza fel, és összefoglalja az alapító-igazgató életművét, alkotói munkásságát is - olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Szkéné színház

A Nemzeti Bábszínjáték, Magyarország első állandó, kőépületben működő bábszínháza repertoár-színházként főként felnőtteknek szóló műsortervre épített, ám magánvállalkozásként magába sűrítette a korszak ízlését, a negyvenes évek esztétikai jellegzetességeit, egyaránt előadtak klasszikusokat, bohózatokat, báboperákat és mesejátékokat.
    

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárának egyik legjelentősebb anyagából rendezett interaktív, játékos kiállításban a bábszínházi alkotófolyamatot követik végig a bábszínház esztétikájának megfogalmazásától a bábkészítésen át a ruhák megvarrásáig és a reklámtevékenységig.
    

A tárlat olyan kérdéseket vet fel, hogy mitől lehetett közkedvelt egy színház a második világháború alatt, hogy is működik a Rév István által szabadalmaztatott mechanizált botbáb, és hogyan jelenítették meg 1941-ben Arany Jánost és Toldi Miklóst.
    

A Jön a bábos! Rév István Árpád és a Nemzeti Bábszínjáték című kiállítást Balogh Géza bábtörténész és Fabók Mariann színművész, bábművész nyitja meg. A december 2-ig, hétfőn, szerdán és pénteken látogatható tárlat kurátora Hutvágner Éva és Lovas Lilla.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés