bezár
 

art&design

2016. 09. 29.
Népmese-konferencia Nyíregyházán és Beregszászon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakmai előadásokat és mesemondó versenyt is rendeznek a kétnapos, csütörtökön kezdődött 12. országos népmese-konferencián Nyíregyházán és a kárpátaljai Beregszászon.

A népmese napjának alkalmából megrendezett programsorozat a nyíregyházi plenáris előadásokkal kezdődött, amelyen néprajz- és mesekutatók értekeznek többek között a népmesemondás eddigi történetéről, a mese közösségteremtési lehetőségeiről és pedagógiai értékeiről. Beregszászon ebben az időpontban mesedélutánt és mesemondó versenyt tartanak.
    

Pénteken a kárpátaljai város a II. Rákóczi Ferenc Főiskoláján felavatják a mese-kutat, bemutatkoznak a mesemondó verseny győztesei, lesz bábelőadás és az érdeklődők megismerkedhetnek a térség élőszájhagyomány útján terjedő népmeséivel is.
    

A magyar népmese napját Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik. 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, miszerint szeptember 30-át a mesemondó munkássága előtti tisztelgésül a népmese napjaként ünnepeljék.
    

E napot első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg azzal a céllal, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
    

A magyar népmese napján évente több száz intézmény és szervezet vesz részt saját szervezésű programokkal Magyarországon és a határon túl egyaránt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés