bezár
 

irodalom

2016. 10. 11.
Makai, Milbacher vagy Molnár T. kaphatja a Margó-díjat
A szerdán kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár záróestjén adják át a legjobb elsőkötetesnek járó díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Makai, Milbacher vagy Molnár T. kaphatja a Margó-díjat Kihirdette a zsűri a hármas shortlistet a Margó-díjra: Molnár T. Eszter, Makai Máté vagy Milbacher Róbert lehet az idei díjazott. Vasárnap este derül ki, melyikük kapja a pénzjutalmat és a szakmai támogatást a Margó Fesztivál támogatóitól.

Az idei őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében vasárnap este adják át a Margó-díjat. A Főváros támogatásával a legjobb első prózakötet szerzője pénzjutalomban, míg a fesztivál partnereitől szakmai támogatásban részesül. A Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A tavaly első alkalommal kiosztott Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével. Az idei huszonegy nevező közül a zsűri kiválasztotta azt a hármat, akik egyike a vasárnap esti díjátadón átveheti az elismerést: Molnár T. Eszter, Makai Máté vagy Milbacher Róbert lehet az idei Margó-díjas.

Koriolán dalaMakai Máté Koriolán dala című novelláskötetét a FISZ adta ki, történetei kilépnek a komfortzónából: a századik találatára készülő bérgyilkos, a beatnemzedék leghíresebb regényeire felprogramozott agyak, a dél-kínai tenger ezüstpatkánya, atlétikai edzőtábor és paranoia a szereplői Makai első kötetének.


Szűz Mária jegyeseMilbacher Róbert első, a Magvetőnél megjelent Szűz Mária jegyese című kötetének elbeszélői nyelve rétegzett: eleven, lendületes, ironikus és ötletesen gondolja újra a novellaciklus műfaji lehetőségeit, kereteit. A könyv egy meg nem nevezett magyar falu izgalmas történeteit gyűjtötte össze: feljegyzések tanúsítanak mindent, amit szereplője látott vagy hallott a környéken.

Stand up! Egy majdnem normális család 1.Molnár T. Eszter Stand-up! - Egy majdnem normális család című könyvének kiadója a Tilos az Á. Az ifjúsági regényben egy tizenéves lány a kamaszlét és a család problémáit kitartóan vidáman próbálja megoldani, segítségére vannak barátai, az aranyhörcsöge és a búvóhelye: egy kutyamenhely. Azonban a fiúk, a szerelem és a féltékenység hamarosan megbontja a rendet életében.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága, Szabó Zsuzsa pedig a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője. „A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akik íróilag még lehet, hogy nincsenek készen, de a szövegüket szerettük, és egy második könyvet is a kezünkbe vennénk tőlük, így akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet” - nyilatkozta Valuska László.

A szerdán a Teslában nyitó Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron minden program ingyenes, azonban némelyik regisztrációhoz kötött. Ezek nagy része már betelt, ezért ajánlott figyelemmel követni a még nyitott programokat, amelyekre a feliratkozás a margofeszt.hu oldalon érhető el. Az Esterházy Péterről szóló film csütörtök esti vetítése megtelt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel vasárnap pótvetítést tartanak.

A Margó Irodalmi Fesztivál idén először könyvvásárral egészül ki, ahol az irodalmi szórakoztató programok mellett kedvezményes könyvvásárlásra nyílik lehetőség. Esténként könyvbemutatókat szerveznek kortárs külföldi és magyar szerzőknek egyaránt. A külföldiek közül itt lesz a lengyel Joanna Bator, a szlovén Drago Jancar, az olasz Alessandro Mari és a francia Jean Mattern. A magyar fellépők közül új kötettel jelentkezik például Erdős Virág, Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli a Margó. 1956-ra szintén emlékezik a fesztivál, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával és Grecsó Krisztiánnal.

A vasárnapi díjátadón a Margó-díj mellett a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdetik, amelyet a fesztivál kiemelt támogatója, Budapest Főváros Önkormányzata ajánl föl az egyik szerzőnek.

 

Online programfüzet:

https://issuu.com/margofeszt/docs/margo2016progfuz_3d47c2d14ad83e

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A Margó Irodalmi Fesztivált hatodik éve rendezik meg a nyári Könyvhéttel párhuzamosan, kiemelten a magyar írókra és irodalomra összpontosítva. A sikeres fesztivál őszi kiadása másodszor valósul meg idén, ezúttal a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, az őszi szezonban újításként, könyvvásárral kiegészülve: a legtöbb kiadó jelenlétével az irodalmi  és zenei szórakoztató programok mellett kedvezményes könyvvásárlásra nyílik lehetőség.

Margó-díj

Idén második alkalommal adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amivel pénzdíj és a Margó Irodalmi Fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A tavalyi, első Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével. A pályázatra idén huszonegy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, az alkotók között négy nőt, hat férfit, huszonnégy és hatvanhét évest, illetve József Attila-díjas költőt is találunk. A díjat október 16-án este adják át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár új helyszínén, a Teslában, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjával együtt, amelyet a fesztivál kiemelt támogatója, Budapest Főváros Önkormányzata ajánl föl az egyik szerzőnek.

A tíz shortlistes kötetről itt: http://www.margofeszt.hu/hu/dij

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés