bezár
 

film

2016. 10. 25.
Egy csipetnyi Cannes – 6. Mozinet Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Mozinet neve idén ősszel, október 28-31. között már 6. alkalommal fémjelzi azt a szemlét, amely rangos fesztiválok, ezúttal elsősorban Cannes sikerfilmjeinek premier előtti vetítését vagy újranézését kínálja. A forgalmazó, melynek egyébként is rengeteg cannes-i díjnyertes produkció bemutatását köszönhetjük, olyan darabokat hoz a legszínvonalasabb francia filmfesztiválról, melyek egyrészt ott debütáltak a nagyközönség előtt, másrészt többségük fontos díjakkal tért haza.

A Mozinet Filmnapokat A sors kegyeltjei… meg a többiek című produkcióval, az Arany Pálma-díjas rendező, Bruno Dumont abszurd produkciójával, valamint Park Chan-wook legújabb alkotásával, A szobalány című erotikus thrillerrel hirdetik a plakáton, nyitófilmként pedig Asghar Farhadi Az ügyfél című thrillere szerepel a programban.

Asghar Farhadi Oscar-díjas rendező filmje színészi és forgatókönyvírói díjat hozott Cannes-ból, vegyíti filmjében az iráni hagyományokat és a thriller-elemeket, mindezt egy emberi dráma keretei között. A külföldi kritika szerint Farhadi Az ügyfél című munkája Hitchcock és Haneke stílusát idézi, így izgalmasnak ígérkezik. (A budapesti vetítés már teltházas, a filmnapok vidéki helyszínein még kaphatóak jegyek, illetve december 8-ától, az országos premier napjától lehet megnézni a filmet.)

A fesztivál egyik legjobban várt produkciója A szobalány, melyet a dél-koreai Park Chan-Wook rendezett. A Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját és a Nagydíjat is magáénak tudhatta, de Berlinből és Velencéből sem távozott üres kézzel Park Chan-Wook. Az 1930-as évek Koreájában játszódó történet középpontjában a cselszövés és az erotika áll. A fülledtség, a feszültség és a látvány emellett még vonzóbbá teszi a filmet.

A Mozinet Filmnapok skandináv résztvevője a finn Juho Kuosmanen 1962-ben játszódó produkciója, az Olli Mäki legboldogabb napja, ami az Un Certain Regard szekcióban aratott sikert. A retró hangulatba és új hullámos stílusjátékba illeszkedő film egy amatőr bokszbajnok szerelembe hajló sztorija, amely érzés – mint általában – a legrosszabbkor, a világbajnoki címre készülés idején érkezik meg a főhős életébe.

Az animációs filmek különleges világát gazdagítja Michael Dudok de Wit műve, az Un Certain Regard különdíjasa, A vörös teknős. A Ghibli stúdió gondozásában készült animáció (Chihiro  Szellemországban,  A  vándorló palota, Szél támad) az emberi és természeti világ egyesüléséről szól egy hajótörött férfi és egy óriásteknős kapcsolatának ábrázolásának segítségével. A vetítés további kuriózuma számunkra, hogy A vörös teknőst Bucsi Réka Love című rövidfilmje kíséri, amely már számos animációs szemlén sikert aratott.

Ha már Cannes-ból válogattak a szervezők, a franciák sem maradhattak ki a szórásból. Alain Guiraudie Állva maradni című, szexualitástól fűtött, fordulatos drámája egyébként leginkább a felelősségvállalásról szól, ugyanis története szerint a farkasokat tanulmányozó főhős és egy pásztorlány kalandjából született gyermek nevelési gondjai, valamint az egyedülálló, hirtelen jött apaság kérdése kerül előtérbe.

A másik francia darab A sors kegyeltjei... meg a többiek, Bruno Dumont őrült vígjátéka, amely az előbbi dél-franciaországi történettel szemben az észak-franciaországi partok mellett játszódik 1910-ben. A helyi halászközösség és a különc arisztokrácia furcsa keveredései közepette rejtélyes eltűnések borzolják a kedélyeket Dumont sztárparádéjában, melyre már csak a szereposztása miatt (Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi) is érdemes beülni.

A rendezvényre ellátogat Alain Guiraudie (Állva maradni), Juho Kuosmanen (Olli Maki legboldogabb napja) és Michael Dudok de Wit (A vörös teknős).

A Mozinet Filmnapokon olyan korábbi sikerek is feltűnnek, mint a Legújabb testamentum, az Éjféli moziláz, a Kosok, A messzi dél vadjai, az Ifjúság, az Eszeveszett mesék, a Saul fia, a Renoir, a Mustang és a Machbeth, így aki az ezekkel kapcsolatos moziélményből kimaradt, lehetősége lesz pótolni.

A filmekre jegyelővétel már megkezdődött, a budapesti vetítésekre az alábbi linken lehetséges:

http://puskinmozi.hu/programok/6-mozinet-filmnapok 

 

nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés