bezár
 

irodalom

2016. 10. 17.
Milbacheré a 2016-os Margó-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Milbacher Róbert nyerte a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a budapesti Teslában, a Budapest a fiatal tehetsegekért program különdíját pedig Morsányi Bernadett vehette át. A nyolcadik Margót másodszor szervezték meg a nyári mellett ősszel is, összesen ötvenöt ingyenes irodalmi és zenei programmal.

Milbacher Róbert kapta az idei Margó-díjat: a legjobb első prózakötetért járó elismerést az idén először könyvvásárral is kiegészült, őszi Margó Fesztivál záróestjén vehette át a szerző Szűz Mária jegyese című könyvéért.

A díjra idén összesen huszonegy kötetet neveztek, a legjobb három közé a szakmai zsűri döntése alapján Milbacher mellett Molnár T. Eszter (Stand up!) és Makai Máté (Koriolán dala) jutott. A Magvetőnél megjelent győztes könyv egy meg nem nevezett magyar falu történeteit gyűjtötte össze: feljegyzések tanúsítanak mindent, amit szereplője látott vagy hallott a környéken. „>>Azoknak, akiket illet, csak nem tudják elmondani<<. Ez a könyv első mondata. Ez a könyv egyik legfontosabb mondata is egyúttal. A másokért való beszéd szolgálatába állított nyelv a kötet etikai alapállása, s erről az elköteleződésről, az irodalom felelősségéről sokat beszélhetnénk még. A Szűz Mária jegyese ugyanakkor nem idealizál és miszticizál. A hol abszurd, hol humoros formában megjelenő emberi életek mélyén tragikus történetek, elhallgatások, a tabuk töréspontjai rajzolódnak ki” - emelte ki a legjobb elsőkötetről a zsűri tagja, Gaborják Ádám.

Makai Máté

A díjazott pénzjutalomban, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatásban részesül: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet próbafordítást készíttet és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el, az Aegon-díjazott pedig mentorálja a szerzőt.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

Molnár T. Eszter

„A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet. Ilyen könyv Milbacher Róbert bemutatkozása is” - nyilatkozta Valuska László.

A Margó-díj mellett a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdették, egy olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvvével érdemelte ki az elismerést. A díjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszonytól idén Morsányi Bernadett vehette át. Az írónő A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek című, Pesti Kalligram Kiadó gondozásában megjelent könyve egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmas életét mutatja be.

Milbacher Róbert

„Budapest Főváros Önkormányzata szívesen áll második éve a Margó mellé és örömmel látja, hogy az esemény képes mindig újat mutatni. Az együttműködés során tavaly, a nyári Margó Fesztivál kiegészült az őszi rendezvénnyel is, idén pedig, folytatva a hagyományt, már nemcsak irodalmi fesztiválrol beszélhetünk, hanem könyvvásárról is” mondta beszédében Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A pénzjutalom mellett Budapest élménycsomaggal is jár a program különdíja, amelyet a Főváros olyan fiatalok támogatására hívott életre, akik kreatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.

A díjátadót követő Rájátszás koncerttel zárult a nyolcadik Margó. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósult ötnapos rendezvényen számos magyar kötet és külföldi szerző mutatkozott be, beszélgetéseket, koncerteket és gyerekprogramokat szerveztek. A következő Margó Irodalmi Fesztivált 2017 nyarán rendezik meg.

Fotó: Valuska Gábor

A legjobb három közé jutott Margó-díjasról készült kisfilm:

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés