bezár
 

art&design

2016. 10. 21.
1956 - Női sorsokat mutat be a Hadtörténeti Múzeum új kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Időszaki kiállítás nyílt '56 könnycsepp - Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban címmel pénteken a Hadtörténeti Múzeumban.

A december végéig látható, fotókat, korabeli dokumentumokat és tárgyakat felvonultató kiállítás egy speciális szemszögből, az 1956-os forradalom eseményeiben részt vevő vagy a forradalom által érintett 28 nő sorsán keresztül mutatja be a 60 évvel ezelőtt történteket - mondta el Kovács Vilmos ezredes, a múzeum főigazgatója az időszaki kiállítás pénteki megnyitóján.
    

A visszaemlékezések és történeti kiadványok sokszor csak a nők december 4-i néma tüntetésével idézik fel az asszonyok forradalomban betöltött szerepét, pedig sebesülteket ápoltak, röpcédulákat készítettek, a konyhákon segítettek vagy sokszor a harcok részesei is voltak, így a forradalom leverésének következményei is kihatottak rájuk - mutatott rá Vargha Tamás parlamenti államtitkár.     Mint Lukács Fanni muzeológus, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta, a  arra is rávilágít, hogy a nők sok esetben férjeiket vagy apjukat is elvesztették a harcokban, és ez a tény nagyban befolyásolta későbbi életüket is. Volt olyan, akit nem engedtek vissza az általános iskolába, mert az apja részt vett a forradalomban, másokat kirúgtak az állásukból, vagy egyszerűen bebörtönöztek.
    

Jakusch Gabriella, Závodi Szilvia és Lukács Fanni kurátorok a tervezés során fontosnak tartották, hogy a bemutatott nők között minden társadalmi réteg képviselője jelen legyen, így a látogatók megismerhetik a földműves vagy munkás családból jövők, a menhelyen nevelkedettek és a nemesi származásúak történeteit egyaránt.
    

Az életutakon kívül a kiállításban a forradalom eseményeit reprezentáló 13 szimbolikus tárgy is szerepel. Az első vitrinben az 1950-es éveket bemutató, az elnyomó hatalom tárgyai között egy vándorzászló és egy 1951-es díszserleg látható, ezt követik a forradalomhoz kapcsolódó olyan darabok, mint a Molotov-koktélos üveg, a kötszer, a lőszeres dobozok, az amerikai segélydoboz vagy egy kézigránát-másolat. Az utolsó vitrinbe a forradalom utóhangjaként a Time magazin címlapja került, amely az 1956-os év emberének a magyar szabadságharcost választotta - tette hozzá a kurátor.
    

A tárlat a múzeum épületében december végéig látható, ezt követően pedig vándorkiállítás formájában az ország több pontján is megtekinthető lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés