bezár
 

színház

2016. 10. 23.
1956 - Lengyel lap: a Nemzeti Szíház Tóth llonkája az évek múltával visszafizetett adósság
Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az évek múltával visszafizetett adósságnak minősítette a WSieci lengyel konzervatív hetilap a budapesti Nemzeti Színház Tóth llonka című darabját, melynek ősbemtutatóját pénteken tartották meg Varsóban.

A Szilágyi Andor műve alapján Vidnyánszky Attila rendezésében színpadra vitt előadás a lengyelekben ismét tudatosította, hogy "a lengyel-magyar barátságról szóló szavak nem vajmi puszta beszéd" - írja a hetilap hírportálján közzétett recenzióban Grzegorz Górny.

Szkéné színház

Kivételes eseménynek minősíti azt, hogy a világpremiert nem Magyarországon, hanem a varsói Teatr Polskiban tartották meg, és párhuzamot von Tóth Ilona és a szintén koncepciós per után 17 évesen kivégzett lengyel ápolónő, Danuta Siedzikówna sorsa között.

Siedzikównát, aki Inka álnéven vett részt a második világháború utáni antikommunista ellenállásban, 1946-ban végezték ki és csak 2014-ben találták meg maradványait egy gdanski tömegsírban. Újratemetésére, mely nagy nemzeti tüntetéssé is vált, idén augusztusban került sor.

Górny rámutat: "a politikai gyilkosság áldozatává lett fiatal, mélyen hívő, ártatlan" Tóth Ilona a magyarok számára "a megalázás, majd az elhallgattatás évei után újra felfedezett hősnő".

A "rendkívül hatásos" színdarabból a WSieci szerzője kiemeli az eseményeknek a levéltári anyagok alapján elvégzett "precíz rekonstrukcióját", amely arra vall, hogy a medika ügye a kommunista állambiztonság provokációja volt. Górny felhívta a figyelmet a korabeli média szerepére is, amely "tudatosan részt vett a hamis információk gyártásában, a dezinformációban".

A legnagyobb hatásúnak a recenzens a darab történetéből kilépő, a magyar forradalomban részt vevő szereplők tanúvallomásait nevezi, akik az előadás során saját történetüket mondják el. "Akkor világossá válik, hogy nem egy szokásos előadásról van szó, hanem arról, hogy ez a szereplők saját életévé válik" - írja Górny. A darab "tiszteletadás a túlélőknek, a távozottaknak. Az évek elmúltával visszafizetett adósság ez" - értékeli.

A viharos állótapssal fogadott, Vidnyánszky és Szilágyi részvételével megtartott ősbemutatón jelen volt Trócsányi László igazságügyi miniszter, Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, a lengyel kulturális élet kiemelkedő személyiségei, köztük Bronislaw Wildstein neves lengyel író és közíró is.

Az előadás az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg a lengyelországi magyar évad kiemelt rendezvényeként. A magyarországi bemutató október 25-én lesz a Nemzeti Színházban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés