bezár
 

zene

2016. 12. 08.
Brahms és Bogányi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Brahms és Bogányi Decemberben ismét két világhírű művész közreműködésével ad koncertet a Pannon Filharmonikusok a Müpában

A Pannon Filharmonikusok budapesti sorozatának második koncertjén, december 16-án Bogányi Gergely a Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, valamint Gérard Korsten, a világhírű dirigens várja a Müpa széksoraiba a zenebarátokat.  A két művész neve mellett a koncert műsora ugyancsak kihagyhatatlan estet ígér. 

Íme, a program:

Brahms és Bogányi
2016. december 16-a, péntek, 19:30h MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Johannes Brahms: d-moll zongoraverseny
Antonín Dvořák: VI. szimfónia, (D-dúr)
Közreműködik:
Bogányi Gergely - zongora
Pannon Filharmonikusok
Vezényel: Gérard Korsten

 

A Pannon-bérlet második hangversenyén Bogányi Gergely először adja elő a pécsi együttessel Brahms első zongoraversenyét, melynek érdekessége, hogy eredetileg szimfóniának készült. A világ hangversenytermeinek méltán kedvelt zongoristája a pillanat művészetében hisz, így koncertjei megismételhetetlen élményt nyújtanak a közönség számára.

Úgy érzem, a közönség azért vesz jegyet a koncertjeimre, mert ott szokott történni valami. Az előadó-művészetet nem lehet betanulni, az a pillanat művészete. Én a koncertet szent helynek tekintem, ahol a művész minden alkalommal először játssza, újrateremti a darabot. A színpadon megpróbálom elfelejteni, amit eddig tudtam, hogy megszülethessen a zene csodája, ami mindig más.” 

Bogányi Gergely

A műsorban a 19. század két fontos zeneszerző-egyéniségének − Johannes Brahms és Antonin Dvořák − művei szerepelnek. Brahms II. szimfóniája volt egyben Dvořák VI. szimfóniájának legfontosabb inspirációja. A hasonlóságok mellett van azonban valami, ami Dvořák művét mindenképp egyedivé teszi: a cseh nemzeti stílus jelenléte, mely aztán a későbbiekben meghatározó elemévé válik a bohémiai zeneszerző alkotásainak.

Az est karmestere az idei évadban második alkalommal dirigálja a pécsi zenekart. A Zene világnapján, október 1-jén adott koncertjén zajos sikerrel búcsúzott a közönségtől, valamint a Pannon Filharmonikusoktól, ahol – elsősorban az együttes pozitív légkörét kiemelve – rendkívül eredményesnek tekintette az intenzív közös munkát a próbafolyamatok során. 

(…) a hét végére, igen kemény munka után, ráébredtem, hogy ez egy szuper zenekar, egy igazán jó zenekar és az jó érzés, hogy amikor egy új zenekart vezényelsz első alkalommal, az emberek kedvesek. (…) Itt pozitívak voltak az érzéseim. Ehhez azt gondolom, hozzájárul Pécs városa, ami egy gyönyörű város, nem ismertem azelőtt. Szép város, sok a fiatal, ha ellátogatunk az óvárosba, ott vannak ezek a nagyszerű épületek, különböző kultúrák találkozása, ez egy igen különleges dolog.

Gerard Korsten

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés