bezár
 

film

2016. 12. 27.
Ingyenesen nézhetők a Doc Alliance Films weboldalán 2016 legjobb dokumentumfilmjei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Doc Alliance Films minden évet azzal zár, hogy a weboldalán szereplő legjobb dokumentumfilmeket ingyenesen megtekinthetővé teszi a nagyközönség számára, s ezt a jó szokását idén is megtartja a DAFilms csapata, így ha nemcsak fontos, aktuális, de formailag is páratlanul kreatív dokukkal szeretnénk zárni 2016-ot, érdemes vetni egy pillantást a kínálatra.

A Doc Alliance portál szerkesztői nyilatkozata szerint ez a „Best of 2016” lista azért más, mint a többi, hasonló évértékelő lajstrom, mert nem csupán a számok alapján rakták össze a toplistát. A DAFilms stábja nemcsak a legnézettebb vagy legtöbb díjat nyert alkotást válogatta be a top 20-ba, hanem olyanokat is, melyek valamilyen szempontból különleges élményben részesítik a befogadót, azaz formailag is kreatív alkotások.

Az alábbi filmekkel a prae.hu olvasói is találkozhattak már 2016-ban, mivel több ízben hírt adtunk a Doc Alliance eseményeiről, többek között a FID Marseilles dokumentumfilmjeiből válogatott összeállítás kapcsán, Sergei Loznitsa rendező The Event című filmjének prezentálásakor vagy a 20. Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál beszámolójában. Érdekes egyéniségek, különösen fontos történelmi pillanatok és különleges filmformák tűnnek fel ezekben a kreatív dokumentumfilmekben, melyek mind emlékezetes élmények lesznek a befogadó számára. S nem utolsó sorban azért is érdemes kihasználni a Doc Alliance Films év végi eseményének ajánlatát, mert a szerkesztők információi szerint a DAFilms.com 2017-től megújul, azonban egyelőre az ingyenes dokumentumfilmes események is megszűnnek.

Az összeállításban tehát ismét főszerepet kap a világpolitika. A Home a közel-keleti konfliktust dolgozza fel sajátos formában, az előadóművészeteken, a színházon keresztül. A Psalm Afrikáról és véres háborúiról beszél a csend és pusztítás képeit bemutatva, az In Comparison Afrikától Európán át Indiáig a munka világával foglalkozik tisztán az építészet képeinek kommentár nélküli bemutatásával. A Long Story Short pedig az „Amerikai álom” ideológiáját árnyalja azzal, hogy sikertelen amerikai fiatalokat és idősebb embereket mutat be, akik a létminimum határán egyensúlyoznak.

De a legjobb dokuk között természetesen a kelet-európai történelmi-kulturális örökség is megjelenik két kiváló közelmúltelemző, a rendszerváltásokról szóló alkotásban: a The Event a Szovjetunió összeomlása utáni puccskísérlettel és tömegdemonstrációval, míg a The Czech Way a cseh „bársonyos forradalommal" és gazdasági következményeivel foglalkozik. A To be framed pedig egy elhagyott katonai létesítményt mutat be, melyet gyerekek vettek birtokba, és az erőszak objektumából, szimbólumából ezáltal kvázi játszótérré vált.

A történelem és a jelen világ fontos eseményei mellett főszerepet kapnak a top 20-ban a lenyűgöző hétköznapi hősök, illetve olyan egyéni sorsok, melyeken keresztül képet kapunk az adott közeg társadalmáról. Még 2016. márciusában írtunk Jana Ševčíková Lean a Ladder against Heaven című dokujáról, mely egy vidéki plébánost, Marián Kuffa ténykedését mutatja be, aki elesetteket, depriváltakat karol fel, helyez el plébániáján immár 20 éve, s ahogy az lenni szokott, közben a hatóságokkal is küzdelmet folytat. Hasonlóan érdekes egyéniség a Helena’s Law címszereplő rendőrnője, akiről jihlavai beszámolónkban már értekeztünk, és akinek tevékenysége szintén ellentmondásos abból a szempontból, hogy hiába ültetett le veszélyes bűnözőket, azok ma már szabadlábon járnak, mintha mi sem történt volna. A Climbing Higher Radek Jaroš cseh hegymászóról szól, aki a csehek közül elsőként (és máig egyedüliként) hódította meg a Himaláját.

Más szempontból izgalmas a címében a Dennis Villeneuve játékfilmet felidéző El Sicario – Room 164 egyéniségek, mely egy valódi bérgyilkosról és módszereiről szól, aki ráadásul a mexikói Chihuahua nevű településen egykoron a rendőrség kötelékében szolgált, s kitálal a filmben. Hasonlóan ambivalens személyiségről szól a The Dangerous World of Doctor Doleček, melynek címszereplője szanitécként dolgozott a délszláv háború idején, és radikálisan mást gondol a háborús bűnös tábornokról, Ratko Mladić-ról.

S a Doc Alliance Films év végi válogatását színesítik az absztraktabb, elvontabb filozófiai témákat és/vagy experimentális formai megoldásokat felvonultató, a dokumentumfilm és a fikció határterületein egyensúlyozó alkotások. A Suitcase of Love and Shame tulajdonképpen egy szerelmi történet, mely egy eBayen vásárolt utazótáskában talált hangfelvételeket használ fel sztorija rekonstruálásához – ami már csak azért is izgalmas, mert a felvételek a hatvanas években készültek, és Francis Ford Coppola lehallgatásról szóló thrillerklasszikusát, a Magánbeszélgetést juttathatja eszünkbe. Michael Madsen rendező (nem összetévesztendő az ismert hollywoodi színésszel!) fikciós dokumentumfilmje, a The Visit sajnos nem elérhető régiónkban, de mindenképp említést érdemel a listáról, mivel mind formailag, mind tartalmilag roppantul érdekes, hiszen a földönkívüliek érkezéséről, az első kapcsolatfelvétel hipotéziséről elmélkedik, és így akarva-akaratlan is kapcsolódik Dennis Villeneuve idei Érkezés című sci-fijéhez.

A Quantum a fényjátékkal lényegíti át a különböző városképeket, mutatja be a megvilágítástól függően más-más hangulatban az adott helyszíneket. Az Imitations of Life-ban pedig a kanadai videoművész, Mike Hoolboom különféle filmformákat (fikciós és doku) kever össze, és ruház fel jelentésekkel a vágás, az egymás mellé helyezés révén, arról elmélkedve, hogy maga a film médiuma milyen funkcióval bír az élet megőrzésének és a halál túlélésének szempontjából. A filmformával kapcsolatban kérdést feltevő teoretikus, André Bazin és a modern filmművészet mesterei (Pasolini, Fellini) egyaránt eszünkbe juthatnak az Imitations of Life nézése közben.

Rendkívül izgalmas dokukkal pakolta tele listáját a Doc Alliance Films, és mint írtam, egyelőre úgy tűnik, utolsó lehetőségünk, hogy ingyen és bérmentve megtekinthessük dokumentumfilmjeiket, melegen ajánlott élni a lehetőséggel az év végéig.

 

A Doc Alliance Films legjobb 20 filmje 2016-ból (megtekinthetők 2017. január 2-áig)

Imitations of Life – r.: Mike Holboom, Kanada, 2003, 75. perc.

Home – r.: Rafat Alzakout, Libanon-Szíria, 2015, 70 perc.

The Czech Way – r.: Martin Kohout, Csehország, Szlovákia, 2015, 90 perc.

The Dangerous World of Doctor Doleček – r.: Kristýna Bartošová, Csehország, 2015, 75 perc. (Magyarországon nem elérhető)

Long Story Short – r.: Natalie Bookchin, Egyesült Államok, 2016, 45 perc.

The Event – r.: Segei Loznitsa, Belgium-Hollandia, 2015, 73 perc.

In Comparison – r.: Harun Farocki, Ausztria-Németország, 2009, 62 perc.

Helena’s Law – r.: Petra Nesvačilová, Csehország, 2016, 77 perc.

To be framed – r.: Zbynek Baladran, Csehország, 2016, 8 perc.

Psalm – r.: Nicolas Boone, Belgium-Franciaország, 2015, 47 perc.

Pawel and Wawel – r.: Krzysztof Kaczmarek, Ausztria-Lengyelország, 2014, 63 perc.

El Sicario – Room 164 – r.: Gianfranco Rosi, Franciaország-Olaszország, 2010, 81 perc.

Suitcase of Love and Shame – r.: Jane Gillooly, Egyesült Államok, 2013, 70 perc.

Quantum – r.: Flatform projekt, Németország-Olaszország, 2015, 8 perc.

Mallory – r.: Helena Třeštíková, Csehország, 2015, 97 perc. (csak Csehországban elérhető)

Lean a Ladder against Heaven – r.: Jana Ševčíková, Csehország, 2014, 101 perc.

Climbing Higher – r.: David Čálek, Csehország-Szlovákia, 2015, 99 perc.

Obscurantist and his lineage or the Pyramids’ Tearful Valleys – r.: Karel Vachek, Csehország, 2011, 209 perc.

The Visit – r.: Michael Madsen, Ausztria, Dánia, Írország, Norvégia, 2015, 83 perc. (Magyarországon nem elérhető)

Instructions for use of Jiří Kolář – r.: Roman Štětina, Csehország, 2016, 130 perc.

nyomtat

Szerzők

-- Benke Attila --

Benke Attila az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett 2012-ben filmtudomány mesterszakon, ugyanitt 2016-ig a Filozófiatudományi Doktori Iskola Film-, média- és kultúraelmélet programjának hallgatója volt. Jelenleg filmkritikusként, újságíróként, szerkesztőként tevékenykedik számos kulturális folyóiratnál és portálnál, valamint filmes műfajelméleti kutatást végez, és magyar filmtörténettel is foglalkozik.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés