bezár
 

film

2009. 03. 17.
Hideglelős animáció és Oscar-díjas dokumentumfilm a Titanicon
Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, Budapest, 2009. március 26. - április 5.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hideglelős animáció és Oscar-díjas dokumentumfilm a Titanicon A filmkülönlegességek kedvelőinek már nem kell sokat várniuk: alig tíz nap múlva, március 26-án kezdetét veszi a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál! Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes eseménye idén is rendkívül gazdag, műfajilag és tematikailag egyaránt sokszínű programmal várja az érdeklődő mozilátogatókat.

Az animációs film rajongóinak figyelmébe ajánljuk a Fél(ek) a sötétben című francia alkotást, amelyben napjaink legnevesebb illusztrátorai és képregény-rajzolói járják körül a félelem témáját. A helyenként kifejezetten hidegrázós film az anime és a horror műfaji elemeit kombinálja, és a félelmet letisztult, absztrakt formákkal, dermesztő, fekete-fehér színvilágban tárja a néző elé. Az Edison és Leo, a stop-motion technikával készült kanadai animációs film egy korántsem átlagos család történetén keresztül újfent egy bizarr, gótikus és szürreális világba kalauzol bennünket, amelyben a szerelem, a lopás és a bosszú motívumai keverednek. A Másodpercenként 5 centiméter című japán anime az emberi érzelmek ábrázolását állítja középpontba: a lélek rezdüléseit és az emberi kapcsolatokat gyönyörűen kimunkált képi világgal, kifinomult érzékenységgel mutatja be.

Ember a magasbanA dokumentumfilmek iránt érdeklődők James Marsh Ember a magasban című alkotásából Philippe Petit francia kötéltáncos hírhedt mutatványának körülményeit ismerhetik meg. A férfi 1974-ben engedély nélkül sétált át a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen. Az „évszázad legnagyobb művészi bűncselekményét” bemutató film – számos egyéb elismerés mellett – 2009-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat is. Ugyancsak a Filmdokk szekcióban tekinthető meg a Gát a Jangcén című dokumentumfilm, amely a kínai gazdasági növekedés jelképévé vált Három Szoros-gát építésének a kisemberek életére gyakorolt hatását ábrázolja.

Berlin CallingA zene szerelmesei a Zene mindegykinek szekció kínálatából válogathatnak, ahol a legkülönfélébb muzsikusokkal és zenei világokkal ismerkedhetnek meg. A nemzetközi hírű DJ, Paul Kalkbrenner főszereplésével készült Berlin Calling például a berlini technoszcénát jeleníti meg, a Largo című film pedig Mark Flanagan híres Los Angeles-i klubjának mindennapjaiba enged betekintést, számos előadó közreműködésével.

A fent említett filmek nagy része, a legtöbb Titanicon bemutatásra kerülő alkotáshoz hasonlóan, csupán a fesztivál ideje alatt lesz megtekinthető, ezért kár lenne most lemaradni róluk.
 
A teljes program és a filmek bővebb leírása a fesztivál honlapján, a www.titanicfilmfest.hu oldalon olvasható. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés