bezár
 

zene

2017. 01. 17.
6 milliárdot kapott a hazai könnyűzene
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A harmadik évadában járó Cseh Tamás Program több mint 2 milliárd forintot juttatott a magyar könnyűzenének, a támogatási összeg a magánpénzekkel együtt elért az 5-6 milliárd forintot - mondta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A Cseh Tamás Program idei évadára elkülönített 625 millió forintból eddig öt alprogram pályázatát hirdették meg, kettőben, köztük az induló zenekarok támogatásában már eredményt hirdettek.
    

Doncsev András kitért arra, hogy 25+2 előadó kapott összesen mintegy 50 millió forint támogatást, a vidéki kluboknak kétszer akkora összeget tudtak juttatni, mint egy évvel korábban, az előzenekari alprogramra 86 milliót tudnak elosztani, a hazai előadók nemzetközi megjelenésére 30 millió forint támogatási összeg jut.
    

Mint elhangzott, az évi 100 millió forintból gazdálkodó, végrehajtó, kezelő munkát végző Cseh Tamás Programiroda működtetésében változás történt, a Design Terminál helyett a nyílt pályázaton győztes A38 Hajó látja el a programiroda feladatait.  
    

Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte: hat magas színvonalú pályázat közül választották ki az A38-at, amely a pályázókkal, a zenekarokkal, a klubokkal tartja a kapcsolatot, együttműködik velük. Hozzátette: a Cseh Tamás Program megvalósításáért mintegy 1500 ember dolgozik, zenekarok, klubvezetők, újságírók és mások.
    

"A nyolc alprogram közül a programirodához például az oktatással, a könnyűzenei menedzserképzéssel, a jogdíjfizetés ösztönzésével foglalkozó alprogram tartozik közvetlenül. Tavasszal áttekintjük a programirodával a Cseh Tamás Program eső három évének eredményeit, hibáit, és megpróbáljuk közösen előkészíteni a következő három évet. Mert a Cseh Tamás Program sikeres és folytatódik" - szögezte le Bajnai Zsolt.
    

A programiroda új vezetője, Boross Zoltán azt mondta, az A38-cal szoros együttműködésben, de önálló brandként fognak dolgozni. Hozzáfűzte: minél több magyar zenekart szeretnének kijuttatni kelet-közép-európai showcase fesztiválokra, itthon pedig a lehető legtöbb fellépési lehetőséget biztosítani a támogatott, induló zenekaroknak. A menedzserképzés a Majdnem Híres Rocksulival együttműködésben fog zajlani.
    

Doncsev András az MTI kérdésére megjegyezte: az NKA pályáztató, adminisztrációs, elszámoltató feladatokat ellátó Igazgatósága idén januártól átkerült az Emmi háttérintézményébe, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe. Ez szerinte csak közvetett változást jelent az NKA működésében, ugyanakkor "a jelenlegi helyzet nem kifejezetten megnyugtató, és ha fennakadás lesz, az nem a mi hibánkból fakad".
    

"A függetlenített állami pénzalapként létrejött NKA jövőre lesz 25 éves. Legfelfőbb döntéshozó szerve a Bizottság, amely az ötöslottó bevételeiből származó nyereményadó utáni pénzből, a mintegy 9 és 11 milliárd forint közötti összeg felett rendelkezik, és döntött eddig arról is, mennyi pénzből gazdálkodhat az Igazgatóság. Az NKA-t vezető mindenkori kultúráért felelős miniszter kvázi politikai helyettese az alelnök volt, az adminisztrációt a főigazgató vezette" - idézte fel Doncsev András.
    

Hozzátette, hogy tavaly változás állt be, immár a Magyar Művészeti Akadémia delegál egyharmadnyi embert az úgynevezett művészeti tematikájú kollégiumokba. Ez a változás szerinte zökkenőmentes volt, viszont az Igazgatóság beolvasztásának az Emmi háttérintézményébe Doncsev András sem okát, sem értelmét nem látja, "az NKA alelnökeként nem tudom garantálni, hogy az Igazgatóság dolgozóinak átsorolása kormánytisztviselővé nem fogja érinteni az NKA munkáját". Az alelnök reményét fejezte ki, hogy a változásokból senki, a pályázók sem fognak érezni semmit.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés