bezár
 

építészet

2017. 02. 02.
Sikeresen zárult a recski emlékpark látogatóközpontjára kiírt pályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sikeresen lezárult a recski emlékpark látogatóközpontjának tervezésére kiírt pályázat, amelyre a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) diákok ötleteit várta. A szakmai zsűri négy díjat osztott ki és további két pályázatot ítélt jutalmazásra érdemesnek - tájékoztatta a NÖRI csütörtökön az MTI-t.

Az első díjat és a vele járó 600 ezer forintot a Vörös Gergely, Hargitai Márk Máté, Süttő Réka, Szabó Attila és Komáromi Kinga által tervezett komplexum nyerte. A www.recskiemlekhely.hu oldalon megtalálható dokumentáció szerint az általuk tervezett épület tömege egy egyszerű eltört hasáb, "jelképezvén, hogy azoknak az időknek vége lett, ugyanakkor a kor lenyomata továbbra is számottevően megmarad életünkben".
    

Két második díjat osztott ki a zsűri: Urbán Jakab és Incze Sándor elképzelése, valamint Bagó Júlia és Borbély Fruzsina terve is 400 ezer forint jutalomban részesült.
    

A 300 ezer forinttal járó harmadik díjat Beke András kapta. Emellett egy pályamű mély gondolatisága miatt kiemelt megvételt, egy másik pedig a tudatosan kialakított labirintusszerű bejárása miatt megvételt érdemelt ki.
    

A NÖRI közleménye felidézi, hogy 2016 októberében írta ki az intézet a diákoknak szóló nyílt ötletpályázatot, amelyre mintegy két tucat munka érkezett be.
    

A pályázatokat egy építészekből, történészekből és az egykori tábor túlélőit képviselő szervezet tagjából álló testület értékelte. A bizottság elnöke Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, társelnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt. A pályázatokat a zsűri egyszerre értékelte történetiség, emlékezet és kegyeletiség szempontjából, emellett fontosnak tartották annak mérlegelését, hogy az új fogadóépület milyen hatással lesz a látogatókra.
    

A díjazott munkákat a www.recskiemlekhely.hu oldalon lehet megtekinteni.
    

A recski emlékpark egyike Magyarország történelmi emlékhelyeinek.
    

Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója a pályázat kiírásakor az MTI-nek elmondta, hogy a park teljes rekonstrukciójának gondolata és szükségessége két évvel ezelőtt merült fel, mikor a középiskolai tananyagba ajánlásként bekerült, hogy amennyiben lehetséges, érettségiig a diákok látogassák meg az emlékhelyet. A jelenlegi infrastruktúra azonban nem teszi lehetővé, hogy az emlékpark kulturált körülmények között, nagy számban látogatókat fogadjon, ezért kezdődött el a közös gondolkodás a park jövőjéről a kormányzattal és a Recski Szövetséggel együtt. A fejlesztés első lépcsője a fogadóépületre kiírt ötletpályázat.
    

"Fiatalos gondolkodással és lendülettel szeretnénk kialakítani a fogadóépületet és a 21. század eszközeivel szeretnénk bemutatni a fiataloknak a kommunizmus egykori táborai közül az egyik legszörnyűbb, a magyar gulágnak is nevezett recski kényszermunkatábort" - fogalmazott korábban Radnainé Fogarasi Katalin.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés