bezár
 

irodalom

2017. 02. 21.
1956-ról rendeznek művészeti konferenciát Szigligeten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ha élni kell, ily halálos az ember - 1956 lázadó jelenléte a művészetben címmel rendeznek kétnapos konferenciát a Szigligeti Alkotóházban február 24-én és 25-én - mondta el Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója kedden Budapesten.

Nem csupán a forradalmat átélt korosztálynak, hanem a következő generációknak is meg kell fogalmazniuk a viszonyukat 56-hoz, mert a mai Magyarország a forradalom örökségére épül. A konferencia ennek a törekvésnek ad helyet a különféle művészeti ágak képviselőinek megszólításával - fűzte hozzá.
    

Nemes Attila, az Írott Szó Alapítvány munkatársa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a konferenciára hat Gérecz Attila-díjas kortárs költő - Szentmártoni János, Falusi Márton, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Zsávolya Zoltán és Weiner Sennyey Tibor - az alkalomra írt új versével készül. A költeményeket a következő héten az interneten is közzéteszik.
    

Az 1956-os forradalmat a korabeli és kortárs művészetek segítségével bemutató konferencia programját Mirtse Zsuzsa író-költő, a MANK tanácsadója ismertette. A kétnapos eseményen előad többek között Kovács István történész-költő, Hanák Gábor történész-rendező, Pomogáts Béla irodalomtörténész és Menasági Péter szobrászművész.  
    

Jánosi Zoltán irodalomtörténész Ratkó József Antigoné-fordításáról fog beszélni, míg Deák-Sárosi László filmesztéta 1956 a rendszerváltás előtti magyar játékfilmekben, Windháger Ákos művelődéstörténész A forradalom szakralitása - elmélkedés 1956 miséiről címmel tart előadást - tette hozzá Mirtse Zsuzsa, aki kitért arra is, hogy az előadások szerkesztett változatát kötetben tervezik megjelentetni.
    

A konferenciát a magyar irodalom népszerűsítésére 1998-ban létrejött Írott Szó Alapítvány és a MANK a Magyar Írószövetséggel, valamint a Cseh Tamás Archívummal közösen szervezi az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés