bezár
 

zene

2017. 02. 25.
Dresch Mihály és Tintér Gabriella nyitja a Párbeszéd koncerteket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új zenei sorozat indul a fővárosi Bethlen Téri Színházban. A Párbeszéd koncertek című szériát február 28-án, kedden a magyar dzsesszélet kiemelkedő alakja, Dresch Mihály (szaxofon, furulya) és a tehetséges népdalénekes, Tintér Gabriella közös fellépése nyitja.

A Párbeszédek koncerteken különböző zenei világból érkező előadóművészek kommunikálnak egymással és a közönséggel. Az esteket összeköti egy, a művészek által választott zenei motívum is, amely Halmos Béla széki gyűjtésében található - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, a havi rendszerességgel jelentkező koncertek mindegyike zenei kuriózumnak ígérkezik, az előadók között a zeneművészet számos ága képviselteti magát. A felkért muzsikusok között van dzsessz és kísérleti zenész, rádiós műsorvezető vagy a Zeneakadémia jelenlegi vagy volt hallgatója.

Az első hang című nyitókoncert egyik főszereplője, Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas zenész, érdemes és kiváló művész a mai magyar dzsessz kiemelkedő alakja, aki a magyar népzene és a dzsessz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. A 61 éves muzsikus, zeneszerző tenor és szoprán szaxofonon, valamint az általa kifejlesztett fúvós instrumentumon, a fuhunon játszik. Első kvartettjét 1984-ben alapította, e formációjának tizenhetedik lemeze, a Tördelős tavaly jelent meg. Dresch Mihály a nemzetközi dzsesszélet kimagasló alakjaival dolgozott együtt az elmúlt évtizedekben, közöttük volt Archie Shepp, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray, Dewey Redman és Chris Potter.

A koncerten Dresch Mihály párja Tintér Gabriella Junior Prima-díjas népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere lesz. Számos zenei felállásban énekelt már, például a Jánosi Együttesben, a Szigony Együttesben, a Tatros Együttesben a Szeret Zenekarban vagy  az Oláh Gipsy Beatsben. Dolgozott együtt Lajkó Félixszel, nemrég pedig Tint'íz Band néven hozott létre saját formációt.

A Párbeszédek koncertek második állomása március 28-án lesz Péter Tamás (hegedű) és Papp Endre (brácsa) közreműködésével. A sorozat az NKA Halmos Béla Program támogatásával valósul meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés