bezár
 

art&design

2017. 03. 25.
Melankólia Rómában
Klasszikus magyar festők művei (1878–1969) az Antal–Lusztig-gyűjteményből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Melankólia Rómában 2017. március 23-án, 19.30 órakor nyílt meg a Melankólia - Klasszikus magyar festők művei (1878-1969) az Antal–Lusztig-gyűjteményből című kiállítás a Római Magyar Akadémia Galériájában (Falconieri Palota – Via Giulia, 1). A rendezvényen jelen volt Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója; Papp László, Debrecen polgármestere; Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora, valamint Antal Péter műgyűjtő. 

Az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogató tárlat olyan, a melankólia regisztereit magas színvonalon megjelenítő, nemzetközi perspektívában is jelentős műalkotásokat mutat be, amelyek révén a magyar festészet egyik legizgalmasabb időszakát is megismerhetik az érdeklődők. A kiállításon Anna Margit, Ámos Imre, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Dési Huber István, Farkas István, Simon Hantai, Kondor Béla, Korniss Dezső, Koszta József, Moholy-Nagy László, Munkácsy Mihály, Nagy István, Reigl Judit, Rippl-Rónai József, Román György, Tornyai János, Mednyánszky László, Nemes-Lampérth József, Szőnyi István, Vajda Lajos és Vaszkó Erzsébet művei láthatóak.

A modern magyar kultúrában – különösen a költészetben és a képzőművészetben – kiemelten fontos a melankólia témája. A saját határaival, az elkerülhetetlen véggel szembenéző melankolikus ember egyfajta rendkívüli tudás birtokosa. Számára minden mindegy, de a mindenben felsejlik az isteni mindenhatóság árnya, a mindegyben pedig a rombolás fausti gesztusa. „A melankolikus alkat szükségképpen elveszíti a fejét” – ahogyan azt Aby Warburg (1866–1929) művészettörténész Dürer Melankólia című (1514) híres rézmetszetéről írta.

 

Római Magyar Akadémia

(Falconieri Palota - Via Giulia, 1)

2017. március 23 – május 7.

 

Melankólia - Klasszikus magyar festők művei (1878–1969) az Antal–Lusztig-gyűjteményből. Megnyitó 2017. március 23

Forrás: 
Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet

A megnyitón készült képet Várhelyi Klára készítette
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés