bezár
 

színház

2017. 03. 26.
Színházi világnap - Lakos Anna: nagyon fontos a magyar színháznak is, hogy megméresse magát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyon fontos a magyar színháznak is, hogy megméresse magát; "minél többet tudunk másokról", arról, hogyan és mit játszanak, annál nyitottabbá válnak mások is, hogy megismerjék a magyar színházi kultúrát - mondta Lakos Anna, a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) magyar központjának elnöke, akit a hétfői színházi világnapról kérdeztek az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Lakos Anna szavai szerint ahhoz, hogy ne legyünk "provinciálisak", nagyon fontos, hogy "minket is megismerjenek, és mi is megismerjünk másokat". A magyar központ feladata, hogy segítse ezt az információáramlást - tette hozzá.

Szkéné színház

Beszélt arról is, hogy a színházi világnap egyik kiemelkedő eseményeként az előadások előtt felolvassák a világnapi üzenetet. Ez a Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezésére jött létre, minden évben felkérnek egy jelentős művészt, hogy írja meg az üzenetet, idén Isabelle Huppert francia színésznő üzenetét olvassák fel.

Hangsúlyozta: az idei üzenet lényege a színház szeretete és az, hogy a színház örökké él, és mivel Isabelle Huppert film- és színházi színésznő, aki nem tesz különbséget a két játékmód között, azt írta, a színésznek és közönségnek lehetőséget ad, hogy újabb és újabb módon "ismerjünk meg életeket, helyzeteket és tanuljunk belőlük".

Lakos Anna kitért arra is, hogy a színházi világnapon megemlékeznek a tíz éve elhunyt Kaszás Attiláról, akit úgy jellemzett: "nagyszerű színész volt és nagyszerű ember".

A színházi világnapot az ITI közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés