bezár
 

színház

2017. 03. 31.
„X-Faktor” az operában
Armel Opera Festival 2017
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tehetségkutató, de más, mint a megszokott: számos ország – köztük Magyarország – részvételével folytatódik idén is a kortárs operaritkaságokat bemutató rendezvénysorozat. A fellépők válogatóversenyek nyertesei: a zsűri – hasonlóan a könnyűzenei vetélkedőkhöz – nemcsak az énekesek hangi kvalitásait, de a színészi képességeket is minősíti. Az Armel Opera Festival idén tizedik, jubileumi évadjához érkezett.

Öt ország operaházában öt operaelőadást visznek színre évről évre, a főszerepekre ez év április 4-ig jelentkezhetnek a magyar és külföldi énekesek. Izgalmas kalandra számíthatnak a nevezők: az opera világában szokatlan megmérettetés és szereplési lehetőség egy nemzetközi koprodukcióban készülő előadásban. A kiválasztottak tehát nem saját országuk operaházában játszanak, volt már, hogy egy magyar énekesnek Norvégiában norvég nyelven kellett előadnia. Ezen túlmenően az Armel rangos koncerttermekben (Zürich – Tonhalle, Berlin Filharmónia koncertterme, Lipcse – Gewanthaus…) rendez hangversenyeket, amelyen a hazai zenei élet művészei és tehetségei is felléphetnek. Elismerésre méltó, hogy az Armel értékes díjakkal támogatja a Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutató Verseny nyerteseit. Így léphetett föl például a múlt hónapban Kökény Tamás nagybőgős, zenészbarátaival együtt a New York-i Carnegie Hallban. Magyarországon a Duna Televízióban futó Virtuózok című műsorban is válogatják a tehetségeket, akikért hétről hétre – a szokásos esztrádműsorokhoz hasonlóan – izgulni lehet.

Szkéné színház

Nemcsak a szereplők, de a nézők számára is különösen érdekes az Armel Oprea Festival, hiszen különleges csemegét kapnak. Idén Budapesten és Bécsben lesznek a bemutatók helyszínei – a határokon átívelő, közös projektek összekötik a világ különböző pontjain élő operarajongókat. Ráadásul lehetőség van ma élő zeneszerzők alkotásait megismerni, mi több, gyakran a szerzők személyesen is jelen vannak zeneművük bemutatásán. Idén a Prima Donna című darab szerzője, az amerikai popsztár Rufus Wainwright látogatása várható a budapesti bemutatóra. 

A fesztivál előadásait az első években a Mezzo, a harmadik évtől kezdve az Arte Televízió közvetíti élőben, ráadásul egyedülálló módon a szervezők szabadkezet kapnak a programválasztásban. Az Arte közönségdíjat is ad a nézők szavazatai alapján a legnépszerűbb produkciók alkotóinak, melyek további nemzetközi utat járnak be. Érdemes ellátogatni a fesztivál igényes honlapjára is – http://armelfestival.org/ – (a dizájn Czakó Zsolt munkája), remek vizuális visszhangja az itt elmondottaknak.

 

A X. Armel Opera Festival 2017 műsora Budapesten, Pécsen és Bécsben:

(Bécsbe külön „operabusz” szállítja a közönséget.)

Jegyek már kaphatók! Az idei fesztivál bemutatóira április 15-ig kedvezményes jegyeket válthatnak az érdeklődők.

 

Budapest, Thália Színház    2017. június 28.

Rufus Wainwright: Prima Donna

A Pannon Filharmonikusok produkciója (Pécs, Hungary)

Rendező: Alföldi Róbert

 

Bécs, MuTh Színház    2017. június 30.

Udo Zimmermann: Die Weisse Rose 

A Theatre Orchestra Bienne Soleure produkciója – Svájc, Biel

 

Bécs, MuTh Színház     2017. július 1.

Gaetano Donizetti: Farsangi kalamajka, avagy a Torkos csütörtök

A Szegedi Nemzeti Színház produkciója – Magyarország, Szeged

Rendező: Toronykőy Attila

 

Bécs, MuTh Színház     2017. július 2.

Michal Dobrzynski: Operetta

A Varsói Kamara Opera produkciója – Lengyelország, Varsó

Rendező: Jerzy Lach

 

Bécs, MuTh Színház     2017. július 3.

Martyna Kosecka: Klotho

A Horvát Nemzeti Színház produkciója – Horvátország, Rijeka

Rendező: Krzysztof Cichenski

 

Budapest, Thália Színház    2017. július 4.

X. Jubileumi Gálaest

Házigazda: Alföldi Róbert

Rendező: Bőhm György

 

nyomtat

Szerzők

-- Kiss Annamária --

Független újságíró vagyok. Történelem és francia nyelv szakos bölcsészként végeztem, tanulmányaim során újságírással is foglalkoztam. A Prae-nek 2015 óta rendszeresen írok színikritikát. Külső munkatársként dolgozom a Glamournak. Blogom: My Little Walhalla. Mottóm: a kultúra nem hab a tortán, hanem maga a torta.


További írások a rovatból

Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés