bezár
 

art&design

2017. 04. 17.
Női művészet felé?
Justus Pál-beszélgetések 14.0 - 2017. április 19. szerda, 18:00
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Női művészet felé? Baglyas Erika és Szász Lilla képzőművészekkel Gadó Flóra kurátor, és K. Horváth Zsolt társadalomtörténész beszélget.  

A Justus Pál-beszélgetések központi eleme a művészeti és társadalmi kérdések keresztezése. Beszélgetéseink során olyan művészi megnyilatkozásokat vitattunk meg, melyek áttételesen valamilyen társas, társadalmi problémáról (a transzneműségtől a migrációig) beszélnek a regény vagy a mozgókép nyelvén. 

A mostani beszélgetésen két női művész, Baglyas Erika és Szász Lilla munkássága kapcsán Gadó Flóra kurátorral arra fogunk rákérdezni, hogy mennyiben „anyaga”, forrása a külvilág egy képzőművész reflexióinak? 
Mivel mindkettejük munkásságában emfatikus módon jelenik meg a személyesség, az intimitás (betegség, halál, gyász), ugyancsak fontos számba venni az egyéni és a társadalmi szint közötti analógiákat. 
Baglyas Erika és Szász Lilla egy-egy projektje, kiállítása kapcsán a fenti kérdések mellett arra is rá fogunk kérdezni, hogy a személyesség művészi szublimálásának mennyire komponense szerintük az, hogy nők, női művészek.

■ Társadalmi-művészeti beszélgetéssorozat, a Mérei Ferenc Szakkollégium és a Bálint Ház közös szervezésében Justus Pál emlékének ajánlva. ■

■ A sorozatról ■
Kortárs művekről, filmekről, irodalmi alkotásokról és bennük megjelenő társadalmi kérdésekről beszélget K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, kritikus az alkotókkal és a téma szakértőivel.

■ Justus Pál ■
Justus Pál (1905-1965) neve hallatán a többség számára az ugrik be, hogy 1945 után szociáldemokrata politikus volt, pártja baloldalán állt, s a Rajk-per VIII. rendű vádlottjaként elítélték. E beállítás nem téves, de leegyszerűsítő.
A művészet- és a társadalomkritikai gondolkodás metszéspontjában álló művek kötetlen megbeszélésére invitáló sorozatunkat a költő, társadalomkritikus, ideológus és műfordító Justus Pál emlékének ajánljuk.

■ JEGY ■
Érvényes diákigazolvánnyal ingyenes.
Belépő: 900 Ft
Bálint Ház tagságival: 700 Ft
Nyugdíjasigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.

Forrás: Bálint Ház és Mérei Ferenc Szakkollégium

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés