bezár
 

színház

2017. 04. 20.
A ruandai népirtásról szóló legendás előadás érkezik a Trafóba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A ruandai népirtásban komoly szerepet játszó rádiócsatorna egy adását rekonstruálja Milo Rau mára legendássá vált előadása, a Hate Radio, amelyet pénteken és szombaton láthatnak az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A helyszín Ruanda, az üldözöttek a tuszik, akik ellen 1994-ben támadást intéztek a többségben lévő hutuk. Az RTLM nevű rádiócsatorna annak idején úgy készült a vérontásra, mint egy közelgő elnökválasztásra: az adások popzenei számokból, sporttudósításokból, politikai kommünikékből és gyűlöletkeltő betelefonálók monológjaiból álltak - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.
    

Szkéné színház

Milo Rau svájci színházi rendező, újságíró, esszéista és előadó 2007-ben alapította meg produkciós szervezetét, az International Institute of Political Murder-t (IIPM), amellyel dokumentarista színházi előadásokat készítenek, filmeket forgatnak és könyveket adnak ki elsősorban történelmi és politikai témákban. Foglalkoztak már Ceausescu kivégzésével és a Pussy Riot ügyét is feldolgozták.
    

A rendezőt ellentmondásos alkotóként tartják számon, mert munkáiban nem csupán kényes kérdéseket boncolgat, hanem új perspektívából is megmutatja azokat. Darabjai keresettek a legjelentősebb fesztiválokon: a tavaly készült Five Easy Pieces című produkciója bekerült a német nyelvterület tíz legjobbnak ítélt előadását bemutató Theatertreffen válogatásba.
    

A 2003-ban készült Hate Radio, amelyet maga a rendező is a valaha készített leghatásosabb előadásának tart, az RTLM rádiócsatorna egy adását rekonstruálja eredeti dokumentumok és a túlélők beszámolói alapján.
    

Ezeknek a műsoroknak különösen nagy szerepük volt az akkori eseményekben, hiszen ez volt az egyetlen rádióállomás a térségben. Televízió nem volt, a lakosság jelentős része nem tudott olvasni, így ez az adó volt az egyedüli hírforrása a helyieknek.
    

A csatorna a tuszik és az őket esetleg bujtató hutuk nevét és pontos címét is közzétette, így nőhetett az áldozatok száma csaknem ötvenezerre. Simon Bikindi, a legnépszerűbb rádiós, akit a rendező is meginterjúvolt a darab készítése során, 15 év börtönbüntetést kapott.
    

A rendező szerint az előadás azon túl, hogy felfoghatóvá teszi a ruandai eseményeket, lehetőséget nyújt az azonosulásra is. Rau szerint akárhol játszották eddig a darabot, a helybeliek mindig találtak hazájuk múltjában olyan pillanatot, amellyel párhuzamba tudták állítani a produkciót.
    

Az előadás francia és ruandai nyelven, magyar és angol felirattal látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés