bezár
 

színház

2017. 04. 25.
Könnyítéseket javasol a kulturális tárca az előadó-művészeti szervezetek vezetőválasztása terén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könnyítéseket javasol a kulturális tárca az előadó-művészeti szervezetek vezetőválasztása terén - mondta el kedden Budapesten Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki kiemelte: továbbra sem lesznek meghívásos pályázatok.

A vezetői munkakörök továbbra is kizárólag nyílt pályáztatás útján lesznek betölthetőek, ugyanakkor a vezetői munkakörök pontos feltételei, az eljárás rendjének szabályai a törvényhozási szintről rendeleti szintre kerülhetnek le - számolt be az államtitkár az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény javasolt módosításáról.
    

Szkéné színház

Hozzáfűzte: a fenntartók visszajelzése alapján a vezetői munkakör betöltéséhez feltételként öt év előadó-művészeti szervezetben eltöltött szakmai tapasztalatot vagy három év vezetői tapasztalatot javasolnak, szemben az eddig előírt ötéves vezetői tapasztalattal.
    

A fenntartó önkormányzatoknak továbbra is lesz lehetősége a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslata ellenében kinevezni az előadó-művészeti szervezetek új vezetőit, a tervezett módosítás értelmében azonban ebben az esetben döntésüket indokolniuk kell a tárcavezető miniszternek - emelte ki Hoppál Péter.
    

Eredménytelen vezetői pályáztatás esetén a módosítás 60 napos újrakiírási határidőt javasol az eddigi 30 nap helyett, valamint indokolt esetben a szervezet a most előírt 12 hónap letelte után újabb egy évig nem veszti el kiemelt vagy nemzeti intézményi besorolását, vagyis nem esik el állami támogatástól, ha nem sikerül új vezetőt választania - mutatott rá az államtitkár.
    

Vasvári Csaba, a Színházművészeti Bizottság elnöke szerint alapos szakmai előkészítés előzte meg a javaslatokat, amelyek egyszerre szolgálják a pályázók, a fenntartók és a nyilvánosság érdekeit is.
    

Megjegyezte azt is: a tervezett módosítások előírják a pályázók személyes meghallgatását is, ez eddig nem volt kötelező.
    

"Ennél liberálisabb szabályzást nehéz elképzelni" - fogalmazott a javaslatokkal kapcsolatban Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.
    

A Kulturális Államtitkárság több éves konzultáció után szintén javaslatot tett A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és egyes kapcsolódó törvények pontosító jellegű módosítására - mondta el Hoppál Péter, aki kiemelte: a törvény preambulumában általánosságban szeretnék meghatározni a kulturális alapellátások körét.
    

A néphagyomány ápolásával kapcsolatos állami feladatok koordinálása a javaslatok értelmében a Hagyományok Háza feladata lehet, amely kilenc magyarországi és hét határon túli központot alakíthat ki a feladat ellátása érdekében - jelezte az államtitkár.
    

Hozzátette: a módosítások között szerepel a megyei jogú városokban működő könyvtárak megyei hatókörű intézményként definiálása - ez a múzeumok esetében már korábban megtörtént -, valamint az utóbbi időszakban kiüresedett közművelődési tanácsokat a civil szervezeteket, kulturális intézményeket tömörítő kulturális kerekasztalok válthatják fel azokban a városokban, ahol erre igény mutatkozik.
    

A levéltárak működése terén javasolt módosítások értelmében a jövőben hitelesnek tekinthetik az elektronikusan archivált dokumentumokat. Emellett pontosítják a műteremlakások kijelölésének módját is - ismertette a tervezett változtatásokat Hoppál Péter.
    

Szita Károly kiemelte: a törvény jelenlegi állapotában elavult és hiányos volt, ugyanis eddig csupán a 15 ezres lélekszám alatti településeknek volt lehetősége az általuk fenntartott kulturális intézmények működésének szervezeti összehangolására, a jövőben azonban az egyes intézmények szakmai önállóságának megőrzése mellett élhetnek ezzel a megyei jogú városok is.  
    

A változtatások elfogadása esetén a jövőben az illetékes miniszter véleményezheti a megyei jogú városokban működő kulturális intézmények működését, de a döntés joga az önkormányzatokra száll - hangsúlyozta.
    

Szita Károly arra kérte a tárcát, hogy készíttessenek egységes szoftvert a levéltári anyagok digitalizálásához, valamint nyújtsanak segítséget abban, hogy az önkormányzatok eleget tudjanak tenni az elmúlt években a múzeumokba került hatalmas mennyiségű műtárgy leltározása terén előírt szabályoknak a határidők kitolásával, vagy humánerőforrás átcsoportosításával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés