bezár
 

színház

2017. 04. 30.
Május végén adják át a Dömötör-díjakat Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkilencedik alkalommal adják át Dömötör-díjakat, a szegedi színházi szakma elismeréseit hagyományos gálaműsor keretében május 20-án - közölte Sztáry Erika, az elismerést gondozó kuratórium tagja az MTI-vel.

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé.

Szkéné színház

A díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Nyolc kategóriában - a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és opera-énekesnő, táncos, rendező, díszlet- és jelmeztervező - a nézők választhatnak három-három jelölt közül, akikre a művészi ajánlások alapján a kuratórium tett javaslatot.

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással ítélik oda. Az életműdíjas személyéről és az évad művészi teljesítményéért járó elismerésről a díj kuratóriuma dönt. Néhány éve hozták létre a Gyermek Dömötör-díjat, melyet Csongrád megye óvódásai, iskolásai ítélnek oda.

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak dombormű-változatát veheti majd át.

A díjátadó gálát - amelynek mottója Színház az egész család - Toronykőy Attila rendezi. A műsorban a szegediek kedvenc művészei mellett nem feltétlenül szakmabeli rokonai is fellépnek majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Üvegcipő a Vígszínházban
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés