bezár
 

art&design

2017. 05. 22.
Rekordösszegért kelt el Prágában a szürrealista Styrsky egyik alkotása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordösszegért, 23,6 millió koronáért (271,4 millió forint) kelt el vasárnap egy prágai árverésen Jindrich Styrsky cseh szürrealista festő A keményseprő és a hóember (Kominík a snehulák) című képe. Az alkotás ezáltal a neves cseh festő Csehországban eladott legdrágább festményévé vált.

A cseh sajtó szerint Jindrich Styrsky (1899-1942) A kéményseprő és a hőember című képét 1925-ben Párizsban festette, amikor első ízben élt hosszabb ideig a francia fővárosban. A festményt annak idején Párizsban is kiállították, felfigyelt rá a sajtó is, de később eltűnt a művészeti közéletből.
    

A festményt egy kelet-csehországi család vette meg és hosszú évtizedekig csak fekete-fehér reprodukciók által volt ismert. A család, amelynek nevét nem hozták nyilvánosságra, a közelmúltben nevezte be Styrsky híres alkotását az European Arts árverésre. Az alkotásért a tulajdonos eredetileg 14,5 millió koronát kért. Az ár a kikiáltás után azonban fokozatosan emelkedett, míg 23,6 millió koronáért az alkotás új gazdára talált. Az új tulajdonos nevét szintén nem tették közzé.
    

A 70,5x50,5 centiméteres szürrealista festményt 1925-26 fordulóján Párizsban a Ramoneur et bonhomme de neige francia néven tették közszemlére egy absztrakt művészeti kiállításon.
    

Jindrich Styrsky alkotásai közül Csehországban eddig a Maldoror című képért fizették ki a legmagasabb, 12,76 millió koronás árat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés