bezár
 

zene

2017. 05. 25.
A 125 éve született Lajtha Lászlóra emlékeznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konferenciával, néptánc bemutatóval, hangversennyel és kiállítással emlékezik a 125 évvel ezelőtt született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenekutatóra és zenetanárra a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozata szerdán Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Fekete György, az MMA elnöke, megnyitó beszédében úgy vélte: vannak népek, amelyek fennmaradását az elszigeteltség, a sokaságban rejlő erő vagy a diaszpóralét biztosítja és vannak, amelyeknek "tőkéje a fegyverek zaja". A magyar viszont azon népek közé tartozik, amelyek "kultúrájuk mindennapi esőcseppjeit, mosolyait fogják fel dobogó szívük edényeibe" és "az ének, a tánc, az ima, a mese, a mindennapi tárgyi világ tenyérbe vándorló parányi csodáit simogatják, ízlelgetik, melengetik évezredeken át".
    

A magyar szellemi élet nagyjai a kultúrát az oktatás-nevelés, a tudományok és a művészetek hármas szent szövetségének tekintették - emelte ki a köztestület elnöke, aki szerint az MMA a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolásán dolgozik olyan történelmi időkben, amikor "külső és belső ellenségeink a nemzeti identitásunk gyengítésére törekednek".
    

Lajtha László (1892-1963), a Francia Szépművészeti Akadémia levelező tagja a 20. századi magyar zenetörténet nemzetközi mércével is jelentős alkotója, tudósa volt. Bartók Béla és Kodály Zoltán kortársaként, sok tekintetben hozzájuk hasonló, de mégis teljesen önálló, tőlük független pályát futott be.
    

A konferencia 11 előadója között van Berlász Melinda, Ozsvárt Viktória, Windhager Ákos, Sebő Ferenc, valamint Pálóczy Krisztina, Fehér Anikó és Szekfü András. A tanácskozáson az érdeklődők többet tudhatnak meg egyebek mellett a szimfónia és filmzene kölcsönhatásairól Lajtha László művészetében, a zeneszerző és a táncházmozgalom kapcsolatáról, valamint a Lajtha-csoport nyugat-dunántúli népdalgyűjtésének földrajzi és művelődéstörténeti hátteréről is.
    

Az alkalomra a Pesti Vigadó negyedik emeleti folyosóján Lajtha László életéről és munkásságáról szóló, 100 dokumentumot felvonultató tablókiállítást mutatnak be, amelyet Solymosi Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője ismertet.
    

Kora este a program részeként Lajtha László széki gyűjtéseiből népdalokat és táncokat tekinthet meg a közönség Mihó Attila, Cseke-Marosi Eszter, Petrilla Kinga, Petrilla Kende és Szente János előadásában.
    

A rendezvényt este hangverseny zárja, amelyen Lajtha László és a rá erősen ható francia zeneszerzők, Debussy és Ravel műveiből ad elő mások mellett Vörös Szilvia (ének), Bíró Zsófia (fuvola), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa) és Zétényi Tamás (gordonka).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés