bezár
 

film

2017. 06. 06.
KAFF - Négyszáz film a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonhét országból több mint négyszáz filmet vetítenek június 21. és 25. között a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), amelynek idei díszvendége Ausztrália lesz.

KAFF és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramjában az elmúlt két év termésének legjavát mutatja be, de információs és retrospektív programmal is várja a közönséget - mondta el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján a KAFF igazgatója.
    

Mikulás Ferenc kiemelte: a fesztiválon idén már európai televíziós sorozatok is versenyeznek. A versenyprogramok zsűrijeiben Dennis Tupicoff ausztrál, Alekszej Alekszejev orosz, Hanan Kaminski izraeli, Abi Feijo portugál, Szejed Alireza Golpajegani iráni animációs rendezők és Kreet Paljas, az Anilogue Animációs Filmfesztivál programigazgatója is részt vesz a magyar zsűritagok mellett.
    

A KAFF idei díszvendége Ausztrália, amelynek animációs művészetét egy öt blokkból álló válogatás mutatja be - közölte a fesztiváligazgató.
    

Mint hozzátette: a panoráma szekciók keretében vetítik a Cartoon d'Or díjnyertes filmjeit, az Annecy Filmfesztivál 2015-ös és 2016-os legjobbjait, a Visegrádi Animációs Fórum fiatal tehetségeinek filmjeit, továbbá válogatást a Stuttgarti Animációs filmes mustráról, valamint iráni, spanyol, kínai animációs rövidfilmes összeállításokat. A magyar panoráma program keretében a MOME Anim válogatása is látható lesz.
    

A KAFF retrospektív vetítésekkel tiszteleg a műfaj nagy alakjai: Fjodor Hitruk, Jirí Brdecka, Dargay Attila, Szabó Szabolcs, Foky Ottó, Csermák Tibor, Gyulai Líviusz és Szoboszlay Péter előtt.
    

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve bemutatják Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozatának öt epizódját, amelyből a Ráday Múzeumban kiállítás is nyílik, de Gyulai Líviusz, Homolya Gábor és Ulrich Gábor tárlatait is megtekinthetik az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.
    

Mikulás Ferenc elmondása szerint a nagyközönség számára a főtéren idén is lesznek esti vetítések. Dargay Attila tiszteletére vetíti a fesztivál a Vukot, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig egy igazi klasszikus, a Háry János is szerepel a programban, ezt követi a külföldi koprodukcióban készült, Oscar-díjra jelölt A vörös teknős.
    

A KAFF programjához kapcsolódva idén ötödik alkalommal rendezik meg a nem professzionális animációsfilm-készítők versenyét, a SZAFT-ot, melyre három kategóriában lehet jelentkezni. A nevezett alkotásokat szakmai zsűri bírálja el, a fesztivál szakmai támogatója a Daazo.com rövidfilmes portál.
    

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere emlékeztetett arra, hogy a város története negyven éve összefonódik az ott működő animációs stúdióéval.
    

A fesztiválra érkező vendégek megismerhetik Magyarország gasztronómiai kínálatát is, hiszen a KAFF-fal egy időben tartják a Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztivált a város főterén - hívta fel a figyelmet.
    

Jankovics Marcell animációsfilm-rendező, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke elmondta: az MMA kiemelt figyelmet fordít az animációs műfajra, a KAFF megrendezését például több mint 7 millió forinttal támogatják idén.
    

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója bejelentette, hogy a közmédia különdíjat is felajánlott: a legjobb animációs sorozatot az M2 csatorna műsorra tűzi és pénzdíjjal jutalmazza.
    

Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsának tagja emlékeztetett arra, hogy 2011 óta több mint 1,5 milliárd forintot fordítottak animációs filmek támogatására. A médiatanács a KAFF idei versenyprogramjából 51 alkotásnak nyújtott támogatást; a legjobb animációs rövidfilm, illetve a legjobb animációs tv-sorozat díjára pedig idén 1,5-1,5 millió forintot ajánlottak fel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés