bezár
 

színház

2017. 06. 16.
Romániai magyar színházi szövetség alakult Erdélyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar Színházak Szövetsége (MASZÍN) néven romániai magyar színházi szövetség jött létre, amelynek fő célja a szakmai keretek biztosítása, közös tervek megvalósítása - közölte pénteken a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

A szövetség megalapítását öt erdélyi magyar színház képviselője kezdeményezte: Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója, Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója, Nagy Pál a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója és Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója.
    

Szkéné színház

A MASZÍN egyelőre tagsági díjakból tartja fenn magát, a továbbiakban pályázati forrásokat kutat fel. A szövetség legfontosabb célja a színházak művészszemélyzetének támogatása, a közös érdekek képviselete, szakmai együttműködések lebonyolítása, közös események szervezése, fiatalok, pályakezdők illetve idős művészek támogatása.
    

A szövetség nem fedi le a teljes erdélyi színházi szakmát, egyelőre az öt alapító színház tagja a szövetségnek. Közölték, a MASZÍN továbbra is nyitott más professzionális színházi intézmények és társulatok előtt.
    

Az első programok egyike az egyesület és a Magyar Színháztechnikai Szövetség közötti együttműködés nyomán jön létre. A program célja az erdélyi színházak technikai személyzetének továbbképzése. A tervek szerint a színháztechnikai szövetség szakemberei ősszel három alkalommal 2-3 napos műhelygyakorlatokat tartanak Nagyváradon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Üvegcipő a Vígszínházban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés