bezár
 

színház

2017. 06. 17.
Véget ért a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Véget ért a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Páva Zsolt, Pécs polgármestere a tíznapos esemény Kodály Központban rendezett szombati díjkiosztó gálaestjén az idei programokat értékelve kijelentette: újabb sikeres, felívelő időszak következik a POSZT életében.

A városvezető szerint véget ért "a különböző koncepciók összecsapása és a szekértáborok küzdelme", amely korábban jellemezte a seregszemle lebonyolítását. Míg az előző POSZT-ok alatt "túl sok volt a birkózás', addig az idei alkalmon visszatért a találkozó ünnepi jellege - vélekedett.

Szkéné színház

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: a fesztivál túl van azon az időszakon, amikor "kérdés volt, hogy lesz-e POSZT, vagy így lesz-e POSZT". A közönség letette a voksot a seregszemle szükségessége és jelenlegi működési módja mellett - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy a zsűrik "egységesen és közfelkiáltással" ítélték oda a díjakat, s ez a politikus szerint azt mutatja, hogy "a kvalitások - miközben nagyon közel vannak egymáshoz - mégis kiugranak".

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a fesztivál elmúlt egy évét értékelve felelevenítette: létrehozták a POSZT írott versenyszabályzatát, majd szólt arról, hogy a zsűri 14 szakmai díjának egyenként 250 ezer forintos pénzösszegét a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) biztosítja.

Szavai szerint a fesztiválprogram tekintetében új utakat járnak: a tavaly először új struktúrában megrendezett fesztivál "jó ötleteit megtartották, a kevésbé jókat megváltoztatták" - mondta. A versenyprogramokra 3000-3500 nézőnek tudnak jegyet biztosítani, míg a fesztiválprogram keretében további 7000-7500 látogatónak - ismertette Magyar Attila.

A POSZT-ot záró gálaesten húsz díjat osztottak ki: a budapesti Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című produkciója lett a legjobb előadás. A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz további három elismerés kapcsolódik: a legjobb női mellékszereplő díját Für Anikó, a legjobb színházi zenéért járó elismerést Kákonyi Árpád, a legjobb jelmez díját pedig Ignjatovic Kristina kapta.

A POSZT versenyprogramjában 14 előadás szerepelt, amelyeket Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatott.

A  versenyprogram köré szerveződött a több mint 30 előadásnak otthont adó fesztivál, amelyen különböző műfajú darabok voltak láthatóak a monodrámáktól a zenés darabokig. A kísérőprogramokat Pécs belvárosában tartották, több koncertnek és előadásnak a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ adott otthont.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés