bezár
 

színház

2017. 06. 26.
Psyché a Római Magyar Akadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Weöres Sándor versregényéből, a Psychéből készítettek előadást a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének diákjai Vidnyánszky Attila rendezésében. A 2015-ben Gyulán nagy sikerrel bemutatott színdarabot az olasz közönség június 26-án, a Római Magyar Akadémia épületében láthatja magyarul, olasz feliratozással.

Weöres Sándor Psyché című műve a szerelem és a női érzésvilág krónikája. A főhős Lónyay Erzsébet, azaz Psyché, egy Weöres által megálmodott XIX. századi költőnő. Az ő fiktív költői életműve, érzelmektől fűtött szerelmi költészete jelenik meg Vidnyánszky Attila azonos című színdarabjában.

Szkéné színház

Az előadás megalkotásában a színészek is részt vettek: zenéket válogattak, dalokat írtak, illetve ötleteikkel hozzájárultak a díszlet- és a jelmeztervek kialakításához. A színészosztály vezetője, Vidnyánszky Attila azzal a céllal vonta be ily mértékben a diákokat, hogy maguk jöjjenek rá, miként vihető színre egy nem drámai szöveg, ez esetben Weöres versregénye. A rendező a szerepeket csak az utolsó pillanatban osztotta ki, mivel azt szerette volna, hogy a színészek minden egyes karakterrel foglalkozzanak.

Amit Weöres a könyvében egy alakba sűrített, a színészosztály szálakra szedte, és színházi eszközökkel újraszőtte: így lett minden leány Psyché, hiszen, Vidnyánszky szavaival élve: „Minden nőben ott él, szunnyad vagy kitörni kész a lázadó, korlátokat nem ismerő, szabadságra és szerelemre vágyó Psyché. Azzal, hogy nem egy, hanem sok nő játssza az előadásban, vagyis számos eltérő személyiségen keresztül mutatkozik meg, még gazdagabban tárul fel ennek a versekbe szőtt egyetlen alaknak, és magának a műnek a játékossága és összetettsége.”

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

John a Latinovitsban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés