bezár
 

irodalom

2017. 07. 07.
Magyarország kultúrateremtő erő
Hammerstein Judit a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozóján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország kultúrateremtő erő A magyarok többszörös, egyszerre nyugati és keleti kötődése óriási erőforrás az ország számára - mondta Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozóján, csütörtökön Budapesten.

Hozzáfűzte: a magyar egyértelműen a nyugati kultúra szerves része, ugyanakkor nyelvi rokonságunk az északi finnugor népekkel köti össze a magyarságot, amely történelme okán számíthat a közép-ázsiai és akár a távol-keleti népek, országok szimpátiájára is. Mindez megkönnyíti a magyar gazdasági és kulturális jelenlétet az érintett országokban.

A "kompországiság" nem feltétlenül csapás, a magyarok polifon identitása nagy áldás lehet, főleg ha egyes elemeire nem kizárólagossággal vagy gyanakvással tekintünk - vélte a helyettes államtitkár. Kiemelte: Magyarországnak kiváló kulturális brandek állnak rendelkezésre, ilyen Budapest, a kortárs zene, a népi kultúra, a sport, a fotóművészet, az irodalom, a gasztronómia és a film, valamint a magyar felsőoktatás egyes elemei is.

Magyarország kulturális kisugárzása lényegesen meghaladja politikai és gazdasági erejét, Magyarországot a világ elsősorban kultúrateremtő és kultúraközvetítő erőként tartja számon - hangsúlyozta Hammerstein Judit, aki kitért arra is: jelenleg öt új kulturális és oktatási szakdiplomata készül arra, hogy elfoglalja állomáshelyét Madridban, Tel-Avivban, Kijevben, Bakuban és Sao Paulóban.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: Magyarország európai mércével is kiemelkedően gazdag hálózattal és infrastruktúrával rendelkezik a magyar kultúra külföldi terjesztéséhez, népszerűsítéséhet.

A Balassi Intézet legfontosabb projektjei közül Hammerstein Judit többek között a New Yorkban megrendezett nagysikerű Modernity X Hungary Fesztivált, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadot, a Csárdáskirálynő-turnét, az 1956-os forradalom évfordulójához szervezett mintegy 500 programot, valamint a sanghaji művészeti fesztivál díszvendégségét emelte ki.

A helyettes államtitkár elmondta: külön keretet különítettek el a külképviseleti irodalmi programok szervezésére, valamint megalapították a 3500 eurós díjazással járó Balassi Műfordítói Nagydíjat. A Publishing Hungary program keretében az elmúlt évben kmintegy 70 könyvvásári megjelenést szerveztek világszerte. 2018-ban Szlovéniában, 2019-ben a pozsonyi könyvvásáron lesz díszvendég a magyar irodalom.

Budapesten évente 450, külföldön pedig kétezer hallgató tanul hungarológiát vagy magyar nyelvet a magyar intézetek szervezésében. Jelenleg 24 országban 41 magyar tanár vesz részt a vendégoktatói hálózatban, amelyet a magyar kormány fejleszteni és bővíteni szeretne a jövőben - fűzte hozzá Hammerstein Judit, aki szerint új vendégoktatói állomáshelyeket terveznek 2019/2020-as tanévre Horvátországban, Romániában, Egyiptomban, Indiában, Ukrajnában, Törökországban, Finnországban, Németországban és Tajvanon is.

A helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a Balassi Intézet 2016. szeptember 1-től a KKM struktúrájába beágyazva működik. Az integráció a mindennapokban változásokhoz és számos gyakorlati kihíváshoz vezetett, azonban a Balassi Intézetről kialakult képet alapvetően nem érintette sem itthon, sem külföldön. Az intézet költségvetése az eddigiekhez hasonló léptékű maradt, sőt, egyes területek lényegesen magasabb finanszírozást kaptak.

Fotó: MTI, Soós Lajos

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés