bezár
 

irodalom

2017. 07. 27.
Paul Auster új regénye is szerepel a Man Booker-díj esélyesei között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hetvenéves Paul Auster hétévnyi szünet után megjelent új regénye, a 4 3 2 1 is rajta van a Man Booker-díj 13 címet tartalmazó jelöltlistáján, amelyen 2014 óta a teljes angol nyelvterületről szerepelhetnek szerzők.

A brit irodalmi díj esélyeseinek "hosszú listáján" a New Yorkban élő Auster új regénye mellett három további amerikai író, Colson Whitehead The Underground Railroad, George Sauders Lincoln in the Bardo és az elsőkönyves Emily Fridlund History of Wolves című műve is szerepel. A jelöltek mezőnyébe négy brit író alkotása került be: az ugyancsak debütáló Fiona Mozley (Elmet), Jon McGregor (Reservoir 13), Ali Smiths (Autumn) és Zaide Smith (Swing Time).
    

Két ír szerző, Sebastian Barry (Days Without End) és Mike McCormack (Solar Bones), valamint a pakisztáni származású Mohsin Hamid (Exit West) és Kamila Shamsie (Home Fire) szintén a jelöltek között van.
    

A szerda éjjel közzétett listára egy korábbi Booker-díjas, az indiai Arundhati Roy The Ministry of Utmost Happiness című regénye ugyancsak felkerült. Az írónő 1997-ben kapta meg az elismerést Az Apró Dolgok Istene című bemutatkozó regényéért.
    

A BBC News honlapja emlékeztetett arra, hogy Sebastian Barry Days Without End (Végtelen napok) című háborús regénye kapta a Costa Könyvdíj (Costa Book Awards) fődíját. A 61 éves dublini Barry az első író, aki másodszor is elnyerte a nagy presztízsű brit irodalmi elismerést. A regény az 1850-es években kezdődik, két ír katona történetét meséli el, akik harcolni indulnak az Egyesült Államokba és az amerikai polgárháború csatáiban is részt vesznek.
    

Lola Young, az idei zsűri elnöke úgy értékelte, hogy a 13 kötet "sokszínű spektrumot mutat be - nemcsak az irodalmi stílusok szempontjából, hanem a regények hőseit tekintve is". A válogatásban hét férfi és hat női szerző műve szerepel, ugyanilyen arány alakult ki a tavalyi listán is.
    

A hat művet tartalmazó "rövid listát" szeptember 13-án jelentik be, a győztes kötet címét pedig október 17-én hozzák nyilvánosságra.
    

A Man Booker-díj, amelyet idén 49. alkalommal fognak átadni, 50 ezer fontos (17 millió forintos) pénzjutalommal jár.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés