bezár
 

irodalom

2017. 09. 21.
A magyar népmese napja - Népmese-konferenciát rendeznek Pécsett és Eszéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A népmese két megjelenési módjának - a rögtönözve elmondott és a nyomtatásban megjelent változatainak - közös vonásaira és különbségeire irányítja rá a figyelmet a XIII. Országos népmese-konferencia, amelyet pénteken Pécsett, szombaton pedig a horvátországi Eszéken rendeznek meg a magyar népmese napjához kapcsolódva.

A szervezők MTI-hez eljuttatott összegzése felidézte, hogy a népmese eredendően a népköltészet hatókörébe tartozott, azonban a 19. század óta lejegyezve, könyv formájában is mind szélesebb körben elérhető.
    

Mint írták, a mesemondás hagyományos alkalmai - elsősorban a társas munkaalkalmak - a 20. század folyamán fokozatosan háttérbe szorultak, ezzel a közösségi, élő szavas mesemondás gyakorlata szinte teljesen eltűnt. Napjainkban azonban a folklór más területeihez (népzene, néptánc, kézművesség) hasonlóan a szóban előadott népmese is mindinkább megtalálja helyét a modern kultúrában: egyre több helyen, gyermek- és felnőtt közönség egyaránt hallgathat mesemondást. Ugyanakkor a közvélekedés csak olvasott és szinte kizárólag gyermekműfajként tartja számon a népmesét.
    

"Az élő szavas improvizatív népmesemondás évszázadokon keresztül csiszolódott történeteket hagyományoz tovább, a hallgatóság és a mesemondó számára is közösségi élményt ad" - hangsúlyozták a szervezők, akik úgy vélik, hogy a 21. század megváltozott társadalmi struktúrái mellett az együtt mesélés, az egymástól való tanulás, a folyamatos szakmai kapcsolattartás lehet a kulcs a közösségi mesemondás terjesztésében és az egyéni mesemondói technikák csiszolásában.
    

A Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepelt népmese napjához időzített konferencián pénteken előadást hallhatnak a szakemberek a népmese és műmese közötti különbségekről és hasonlóságokról, arról, hogy hogyan lesz ma valaki mesemondó, és megismerhetik a Hagyományok Háza módszertani segédanyagait is az élőszavas mesemondáshoz. Szombaton Eszéken a horvátországi magyar népmesékről tartanak előadást, és kerekasztal-beszélgetést rendeznek a népmese mai helyzetéről.
    

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és a Hagyományok Háza rendezésében, a Pécsi Tudományegyetem, az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ, a pécsi Csorba Győző Könyvtár, valamint a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület társszervezésében megvalósuló konferenciáról további részletek a nepmesenap.hu/index.php/programok-2017 oldalon találhatóak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés