bezár
 

zene

2017. 09. 26.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny - Sorsolással döntenek az elődöntős zeneművekről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny résztvevői október másodikán sorsolják ki, melyik művel versenyeznek majd az elődöntőben - ismertette a Filharmónia Magyarország régióvezetője az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

Gál Bernadett a megmérettetés részleteit ismertetve elmondta, hogy a résztvevők október másodikán sorsolják ki, melyik művel versenyeznek majd az elődöntőben. Ezt követi a nyitókoncert október 3-án az Erkel Színházban, majd az első forduló október 4-én és 5-én lesz. A középdöntőt Pécsett, a Kodály Központban láthatja a közönség október 9-én és 10-én, ugyanott decemberben a döntőkkel folytatódik a program.
     

Elmondta, hogy már régóta szerették volna újjáéleszteni a versengést, amely annak idején sok fiatal tehetségnek lehetőséget adott, hogy elinduljon a pályáján. Példaként említette Kobajasi Kenicsirót, akinek  nemzetközi karrierje 1974-ben indult, amikor megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét. A nagy érdeklődést mutatja, hogy a versenyre 186 karmester tehetség nyújtotta be jelentkezését a világ negyven országából - tette hozzá.
    

A zsűrizés kapcsán Kocsár Balázs előzsűritag, karmester a szakmai  tapasztalat fontossága mellett arról beszélt, elsősorban a zenész az, aki le tudja mérni, hogy aki előtte áll, milyen módon tud vele kontaktust teremteni, mennyire tudja őt irányítani. Kocsár Balázs szerint fontos, hogy a karmester úgy irányítson, hogy közben ne kösse meg a zenészek kezét, hanem hagyja felszabadulva játszani, hiszen, mint mondta, a "pálca még nem csinál zenét".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés