bezár
 

építészet

2017. 10. 03.
Látogathatóvá tették a Colosseum nézőterének legfelső szintjeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November elsejétől megnyitják a látogatók előtt a Colosseum ókori római amfiteátrum nézőterének két legfelső emeletét, amely 40 éve zárva volt - jelentette be kedden Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A hetvenes évektől nem volt látogatható a Colosseum két legfelső, vagyis 4. és 5. emelete, amelyeket biztonsági okokból zártak le. November elsejétől előzetes foglalással, idegenvezetéssel lesznek ismét látogathatók 25 fős csoportokban. A 75 perces látogatás ára fejenként kilenc euróba kerül, de ki kell váltani hozzá a Colosseum belépőjegyét is. Feledhetetlen élményben lesz része a látogatóknak - mondta Dario Franceschini a Colosseum legmagasabb emeleteiről.
    

A Krisztus után 80-ban felavatott amfiteátrum 48 méter magas volt: szektorokra osztott nézőterén a társadalmi osztályok jól elkülönítve foglaltak helyet. Az arénához legközelebbi sorokban a császár és udvartartása, valamint a szenátorok foglaltak helyet. A "színpadtól" fokozatosan távolodva az egyre alacsonyabb rétegek nézték az előadást. A legmagasabb szektorok közül a majdnem 40 méteres magasságban található negyedik emelet a nem jómódú kereskedőknek, az ötödik szint pedig a római népnek volt fenntartva. Az utolsó sorokban ülők nem látták igazán jól, mi történik a színpadon, de a lábuk alatt elterülő hatalmas amfiteátrum magával ragadó élményt kínált.
    

A Colosseum két legmagasabb szintjének biztonságba helyezésére és helyreállítására a római régészeti felügyelet 1,4 millió eurót (437 millió forint) fordított. Ebből az összegből a 2010-ben megnyitott harmadik emelet 700 négyzetméteres részének restaurálását is fedezték, valamint helyreállították a második és harmadik emelet közötti fedett folyosót. Ez a Colosseumban épségben fennmaradt egyetlen fedett folyosó: falain láthatók a mintegy 2000 éves fehér vakolat darabjai vörös feliratokkal, amelyeket az ott dolgozó munkások véstek fel.
    

A nézőtér fokozatos helyreállítása a műemlék összetett restaurálásának részét képzi. Tavaly fejeződött be a Colosseum külsejének megtisztítása és karbantartása, amelyet a Tod's olaszországi vállalkozói csoport finanszírozott 25 millió euróval. Az amfiteátrum belsejének helyreállítása az olasz kulturális tárca 18 millió eurós támogatásával zajlik, a következő lépés az aréna alatti részek restaurálása lesz, majd a Colosseumot - szükség esetén - lefedő tetőszerkezet megépítése, amelynek terveit a régészeti felügyelet már engedélyezte. A cél a Colosseum minél eredetibb állagának helyreállítása az évente több mint 6 millió ember által látogatott műemlék korszerű megőrzésével.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés