bezár
 

építészet

2017. 10. 09.
A boldogi tájház lett az év tájháza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Boldogi Tájház nyerte el az Év Tájháza címet 2017-ben - közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétfőn az MTI-vel.

Állandó kiállítása közül az egyik Kunkovács László néprajzi fotográfiáit mutatja be, a másik a két világháború között Boldogon házasságot kötött párokat megörökítő fényképfelvételekből és a korabeli falu ünnepi viseleteit bemutató viselettörténeti kiállításból áll - " ... és Boldogon éltek" címmel - olvasható a közleményben.
    

A méltatás szerint a tájház fejlesztési koncepciója nem csupán infrastrukturális megújulást hozott magával, hanem a faluban élők és a látogatók számára is mozgalmas közösségi színteret teremtett.
    

A szövetség 2003-ban alapította meg az Év Tájháza díjat a hazai tájház-mozgalom népszerűsítésére, értékeinek szélesebb körű megismertetésére és a gyűjteményeket létrehozó, ápoló, gyarapító személyek áldozatos tevékenységének elismerésére. A pályázatok elbírálásánál a kiállítások szakmai színvonala mellett, a közösségért végzett munkát is figyelembe veszik.
      

A tájékoztató szerint a Magyarországon és a határon túl található 400 tájház szakmai színvonala, épületeik állapota hullámzó. "Vannak nagyszerűen berendezett és karbantartott tájházak és vannak további fejlesztésre szorulóak" - írják. A szövetség igyekszik a jól működő tájházakat példaként állítani és jó gyakorlatként bemutatni a többi tájház működtetőjének.
    

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2002-es megalakulása óta segíti a magyarországi és a határon túli tájházak munkáját. Civil szervezetként elsősorban az információ-átadásban, a szakmai szervezetekkel való kommunikációban és a tájházak nagy családjának védő-óvó szervezeteként tölti be feladatát. Nagy gondot fordít arra, hogy tagjainak segítsen a pályázati források elérésében és a muzeológiai problémák megoldásában - olvasható a közleményben.
    

Az Év Tájháza díjat a hétvégén Algyőn megrendezett Magyarországi Tájházak Szövetsége XV. Országos Szakmai Találkozóján adták át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés