bezár
 

irodalom

2017. 10. 10.
MMA-közgyűlés - Átadták a 2017-es tagozati díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a 2017-es tagozati díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) keddi tisztújító közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Az MMA építőművészeti díjában idén Szabó László Ybl-díjas építész, a népi építészet kutatója és oktatója részesült. A Film- és Fotóművészeti Tagozat által odaítélt Szőts István-díjat Gelencsér Gábor Balázs Béla-díjas filmtörténész, egyetemi tanár vehette át magas színvonalú szakmai munkájáért.
    

MMA ipar- és tervezőművészeti díját Baliga Kornél Podmaniczky-díjas építész, belsőépítész nyerte el. Az Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díját Kemsei István költő, esszéista és kritikus kapta "szubjektív tárgyiasságot" tükröző műveiért. Az MMA képzőművészeti elismerését Molnár Sándor nyerte el hat évtizedet átívelő művészeti és pedagógiai munkájáért. A díjat a Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész nevében lánya vette át.
    

Az MMA művészetelméleti elismerését, a Cs. Szabó László-díjat Tóth László irodalom- és művelődéstörténész, költő és műfordító vehette át értékközpontú munkásságáért.

 

A Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díját Küllős Imola, a régi magyar népköltészet kutatója kapta, míg Orosz Adél a Színházművészeti Tagozat elismerését nyerte el, a Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas táncművész a díjat egy későbbi időpontban veszi át. A Zeneművészeti Tagozat idén Balázs János Prima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, a Cziffra-fesztivál alapítóját ismerte el.
    

Az ülésen elhangzott az is: az MMA egyes tagozatai a mostani egy helyett 2018-tól minden évben két tagozati elismerést adhatnak át.
    

Az eseményen megemlékeztek az MMA előző, május 25-i közgyűlése óta elhunyt akadémikusokról, Devich János Liszt Ferenc-díjas csellóművészről, Jókai Anna íróról, a nemzet művészéről, Mács József íróról és Mőcsényi Mihály tájépítészről, valamint Szabados Árpád Munkácsy-díjas grafikus és festőművészről.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés