bezár
 

zene

2017. 10. 16.
A kiegyezés korának hangulatát idézik fel estjükön a Nemzeti Filharmonikusok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar szerzők ritkán hallható műveivel idézik fel a Nemzeti Filharmonikusok a kiegyezés korának hangulatát Somos Csaba vezényletével csütörtökön Nagykanizsán, pénteken pedig a Pesti Vigadóban.

A műsorban elhangzik Erkel Ünnepi nyitánya, Mihalovich Ödön Gyászhangok Deák Ferenc emlékének ajánlva című műve, Liszt Esz-dúr zongoraversenye Tomoki Szakata közreműködésével, Mosonyi Mihály Gyászhangok Széchenyi halálára című darabja, majd Liszt Hungaria című szimfonikus költeménye.
    

Az Ünnepi nyitányt Erkel a Nemzeti Színház fennállásának ötvenedik évfordulójára komponálta, bemutatóját maga az idős mester vezényelte a teátrumban 1887. szeptemberében. Mihalovich Ödön Deák Ferenc emlékének ajánlott Gyászhangok című műve 1876-ban született, a mesterien megalkotott és hangszerelt darab méltó képviselője a magyar romantikus zene kincsesbányájának - közölték a Nemzeti Filharmonikusok  hétfőn az MTI-vel.
    

Liszt még ifjúkorában vetette papírra az első vázlatokat egy Esz-dúr hangnemű versenyműhöz, amelyet részletesebben csak a weimari időszakban kezdett kidolgozni. A bemutató 1855. február 17-én volt Weimarban, a zongoraszólamot Liszt játszotta. A művet a Nemzeti Filharmonikusok estjén az 1993-ban született Tomoki Szakata japán zongoraművész szólaltatja meg, aki 2016-ban első helyezést és 6 különdíjat kapott a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen Budapesten.
    

A Gyászhangok eredeti zongoraváltozatának kottája mindössze három héttel a legnagyobb magyar 1860. április 8-i halála után jelent meg, a hagyomány szerint egyetlen nap munkájaként. Zenekari verziója ugyanaz év augusztusában keletkezett, majd Erkel Ferenc vezényletével került a nyilvánosság elé decemberben.
    

Liszt Ferenc Hungaria címet viselő szimfonikus költeménye magyar zenetörténeti mérföldkő. Ősbemutatóját maga Liszt vezényelte Pesten 1856. szeptember 8-án.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés