bezár
 

irodalom

2017. 10. 23.
Szöllősi Mátyás az idei Margó-díjas
Lezárult a Margó Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Szöllősi Mátyás kapta a vasárnap zárult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a budapesti Teslában, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa pedig Tóth Kinga lett 2017-ben (első kötete a PRAE.HU+Palimpszesztnél jelent meg Pollágh Péter szerkesztésében, Zsúr címmel). A tizedik Margót harmadszor szervezték meg a nyári mellett ősszel is, több mint hetven új kötetet bemutatva, ingyenes irodalmi, zenei és családi programokkal.

Szöllősi Mátyás kapta az idei Margó-díjat: a legjobb első prózakötetért járó elismerést a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár záróestjén vehette át a szerző Váltóáram című könyvéért, amely az Európa Könyvkiadónál jelent meg. Szöllősi Mátyás költőként debütált, írt már drámát, volt szerkesztő és fotóriporter, illetve nevéhez köthető a város jellegzetes arcait felvillantó Budapest Katalógus. Első prózakötetén viszonylag sokáig dolgozott: a kilenc novella szervező eleme az Orion felrobbant csillagának mindent beterítő fénye, ez azonban csak a háttér, valójában a könyv hétköznapi történések láncolata, amelyek rezdüléseit, legyenek bármennyire is fájóak vagy nyugtalanítóak, Szöllősi aprólékos pontossággal rögzíti.

„Ha az ember egyedül van, mint ahogy az az írásban is történik, akkor csak az segíthet, ha azon keresztül is emberekkel foglalkozol, és kapcsolatot tartasz velük. Én erre törekszem” - nyilatkozta korábban a szerző.

A díjat, amivel félmillió forintos pénzdíj és a fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár, idén harmadik alkalommal adták át. Az elismerés részeként a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A 2015-ös Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével, amelynek angol és francia kiadásai, a szakmai támogatásnak is köszönhetően, nemrégiben jelentek meg. Tavaly Milbacher Róbert kötetét, a Szűz Mária jegyesét találta a legjobbnak a zsűri. Az idei pályázatra huszonnégy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, a legjobb háromba Szöllősi mellett Gyurkovics Tamás (Mengele bőröndje - Josef M. két halála) és Pető Péter (Leshatár) jutott.

Váltóáram

A József Attila Kör elnöke mellett a zsűri tagjai idén Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége elnökei, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Fesztivál főszervezője voltak. A Margó-díj esetében a nevezett címek között ugyanolyan feltételekkel mérettetett meg ismert és ismeretlen szerző, fiatal vagy kései kezdő, scifi, betegségpróza és ifjúsági regény is.

„Nagyon örülünk, hogy immáron harmadszorra is sok elsőkötetet kaptunk, amelyek előzsűrizése során idén sem kész írókat, inkább olyan új hangokat, merész szerzőket kerestünk, akikre érdemes felhívni a figyelmet, a legjobbat közülük pedig támogatni” - mondta el Valuska László.

A Margó-díj mellett a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdették, egy olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat Holdvilágképűek című, a Magvetőnél megjelent könyvéért Tóth Kinga kapta. A pénzjutalom mellett Budapest élménycsomaggal is jár a program különdíja, amelyet a Főváros olyan fiatalok támogatására hívott életre, akik kreatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében. A különdíjat először Papp-Zakor Ilka, tavaly Morsányi Bernadett kapta.

A díjátadót követően Závada Péter új könyvének bemutatójával zárult a tizedik Margó. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósult négynapos rendezvényen számos magyar kötet és külföldi szerző mutatkozott be, beszélgetéseket, koncerteket és gyerekprogramokat szerveztek. A következő Margó Irodalmi Fesztivált 2018 nyarán rendezik meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés