bezár
 

zene

2009. 04. 08.
Május az Otthon Zenélés Hónapja a Cluster One-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Cluster One független zenei-zenekritikai portál programot indít a magyar amatőrzene támogatására és népszerűsítésére a nyári fesztiválokat közvetlenül megelőzően, 2009. májusában „Május az otthon zenélés hónapja” fedőnéven.
Májusban minden nap egy új, az oldalon meghallgatható, de mp3 formátumban le is tölthető amatőr feldolgozást szeretnének kitenni az oldalra egy-egy rövid cikk, bemutatás kíséretében. Az „amatőr feldolgozás” jelen esetben nem az előadó által írt, hanem széles(ebb) körben ismert szerzemény egyedi, sajátos előadását jelenti, mely otthoni vagy minimális stúdiótechnikai háttérrel lett rögzítve, és nem ment át extenzív „produkciós fázison”; tehát olyan, akár egy szál diktafonnal felvett számokat keresnek, amelyen amatőr, otthoni vagy kezdő zenészek hallhatók. Színesítésként, az érdeklődés felkeltésére a magyar professzionális zenei élet egy-egy ismert figurájával is felveszik a kapcsolatot, hogy néhány ismertebb zenész, zenekar hasonlóan ad hoc feljátszott feldolgozása is hallható legyen a hónap során, de elsősorban amatőr zenészek felvételeit szeretnék felhasználni.

A Cluster One április elejétől kezdve populáris zenével foglalkozó magyar internetes oldalakon (zeneportálok és -blogok) elhelyezett előzetes promócióval vezeti be és juttatja el az olvasókhoz, zenészekhez az elképzelést, mely elsősorban az amatőr, otthoni zenészekre épít, de potenciálisan a populáris zene iránt érdeklődő közönséget célozza meg. Az április elejétől megjelenő bannerek egy, a clusterone.hu domain alatti oldalra mutatnak, ahol az elképzelés leírásán felül folyamatosan frissítik a támogatók névsorát is (mindazok a médiumok, zeneblogok és -portálok, akik megjelenítik a bannert, linkként működő logóval jelennek meg ennek az oldalnak az alján, a szövegben pedig felsorolják azokat az ismertebb zenészeket, akik érdeklődésüket fejezték ki, vagy felvételeket ígértek; azok az egyéni blogok és oldalak is kapnak linkeket, akik megjelenítik a bannert), illetve megadják a beküldéshez szükséges e-mail-címet, feltöltőoldalt.

A felvételeket egész áprilisban és májusban is várják; ha több érkezik, mint amennyit májusban meg tudnak jeleníteni, a szerkesztők a mindenkor épp rendelkezésre álló felvételek közül választják ki a következő napok számait.

Május elejétől ez az oldal a szöveg aktualizálásával összesítőként is funkcionál, minden nap az összes addig felkerült dal listájával, letöltési linkjével és az azzal együtt megjelent napi cikkre mutató linkkel (természetesen a támogatók logói/linkjei változatlanul megjelennek). A napi új zenét mindig egy rövid cikk kíséri, melyben a szerzők értékelik-bevezetik-kontextualizálják az adott számot. A húzónevektől érkező feldolgozások esetében elképzelhető, hogy ez a cikk egy interjú formáját is ölti, ahol az adott előadóval egyebek közt az amatőr zenéléshez, az amatőr színtérhez való viszonyáról is beszélgetnek. Eddig Hodosy Enikő (Neo), Szarvas Árpád (E.Z. Basic) és Likó Marcell (Vad Fruttik) csatlakozott a programhoz. A hónap végén az összesítő oldal fix linkkel továbbra is elérhető marad, és a következő két hétben az olvasók szavazatait várjuk a legjobb amatőr feldolgozásokra (ebből a szavazásból az ismert zenészek, húzónevek által készített felvételek ki lesznek zárva); amennyiben az oldal szerkesztői szponzort találnak kisebb ajándékokra-díjakra, a szavazás győztesei elismerésben is részesülhetnek.

A program célja, hogy figyelmet irányítson a magyar amatőr színtér olyan szereplőire, akik ismeretlenségük dacára értékes, érdekes előadók, és hogy támogassa, bátorítsa őket azzal, hogy (remélhetőleg) nagyobb olvasói réteg számára is hozzáférhetővé teszi a felvételeiket.

A Cluster One szerkesztősége elérhető a clusterone@clusterone.hu e-mail címen.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés